CJ Timis are directie de patrimoniu doar de… decor! Casa Muhle nu intra in preocuparile acesteia

Nu cereți sprijin de la CJ Timiș, pentru salvarea clădirilor de patrimoniu ale Timișoarei, aflate în stare avansată de degradare. Instituția anunță, cu seninătate, că nu are specialiști care să se poată pronunța în astfel de cazuri, deși are, evident, o direcție de patrimoniu! Totul a pornit de la încercarea unui ONG de a implica autoritățile în salvarea a ceea ce a mai rămas din Casa Mühle.

La începutul anului, Asociația „Salvați patrimoniul Timișoarei” a trimis către Consiliul Județean Timiș o solicitare prin care cerea inițierea demersului juridic referitor la exproprierea Casei Mühle. CJ este singura instituție care poate face acest lucru. După câteva săptămâni a venit și răspunsul absolut stupefiant! În primul rând, cererea a fost ignorată total de consilierii județeni. „Solicitarea dvs. privind demararea procedurii de expropriere a imobilului din Timișoara, bd. Mihai Viteazu 3, și declararea utilității publice a acestuia a fost adusă la cunoștința plenului CJ Timiș în ședința publică din 25 februarie 2015, iar până în prezent nu s-a luat nicio inițiativă în legătură cu oportunitatea acesteia”, se precizează în hârtia oficială a CJ.

De parcă n-ar fi fost de ajuns, cei de la „Salvați patrimoniul Timișoarei” au fost anunțați că, oricum, CJ nu are… specialiști care să se priceapă la imobilele istorice. „S-au solicitat puncte de vedere de la direcțiile/serviciile de specialitate ale Consiliul Județean Timiș, referitor la cererea depusă (…) Direcția de Patrimoniu comunicând faptul că, în privința oportunității declanșării procedurii de expropriere, nu se poate pronunța fiindcă nu are specialiști în domeniul monumentelor istorice și patrimoniului cultural”, mai scrie, negru pe alb, în răspunsul oficial al instituției. În 2013, Consiliul Județean Timiș a anunțat că nu dorește să-și exercite dreptul de preemțiune asupra reședinței fostului florar imperial. La vremea respectivă, proprietarul de etnie romă Ionel Stancu cerea 2,5 milioane de euro. În bugetul pe acest an al CJ nu sunt prevăzuți bani pentru astfel de achiziții. Hârtia este semnată de președintele Titu Bojin, de secretarul Dănuț Ardelean, de șeful Serviciului Juridic și Contencios, Maria Ursoiu, și de consilierul juridic Sorin Chira.

Casa Mühle pare să fie condamnată definitiv la uitare și distrugere. Pe 11 martie, Tribunalul Timiș admis apelul făcut de Ionel Stancu la sentința din iunie 2014, prin care Primăria Timișoara avea câștig de cauză în acțiunea în care voia să-l oblige pe proprietar să readucă imobilul la starea inițială. Decizia a venit în aceeași perioadă în care Asociația „Salvați patrimoniul Timișoarei” a înaintat Ministerului Culturii o cerere prin care să permită exproprierea clanului de romi care deține fosta reședință a florarului imperial Wilhelm Mühle.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago