Categories: Invatamant

Elevi din toata tara se intalnesc la Timisoara pentru a lansa… sateliti

Timișoara va fi gazda unui eveniment inedit! Este vorba despre finala Competiției Naționale de CanSad, dedicată elevilor care au peste 14 ani. Tinerii se vor întâlni în orașul de pe Bega de unde vor lansa… sateliți de mărimea unei conserve de suc, creație proprie.

Finala Competiției Naționale de CanSad va avea loc în perioada 3 – 4 aprilie. Evenimentul este organizat de ESERO România, cu sprijinul Universității de Vest Timișoara. Sunt opt echipe care se întrec în această inedită competiție. Elevii vor lansa CanSad-uri care mai apoi vor coborî la sol cu ajutorul unor parașute. CanSad-urile sunt un tip de satelit de dimensiunea unei doze de băuturi răcoritoare. Sateliții în miniatură au fost creați chiar de elevi. Lansarea are loc, vineri, la Aeroportul Utilitar Timișoara (Aerodromul Cioca), de la o înălțime de 1.000 de metri, dintr-un motodeltaplan. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10 – 12, sau, în cazul în care condițiile meteo sunt nefavorabile, sâmbătă, între aceleași ore.

Misiunea CanSad-urilor este de a măsura temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cad spre Pământ. Informațiile trebuie transmise de satelit cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să poată analiza și realiza un grafic pe baza datelor primite. „Susținem acest tip de educație prin proiecte în care elevii să își poată dezvolta și alte capacități față de cele dobândite în sălile de curs. Asemenea evenimente le crește interesul spre știință, îi ajută să învețe prin practică și îi îndrumă către noi domenii”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest. Este primul an în care România organizează Competiția Națională de CanSad. Echipa învingătoare va participa la finala Competiției Europene de CanSad, care va fi organizată de Agenția Spațială Europeană, lângă Lisabona, în perioada 25 – 28 iunie.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

6 minute ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

27 de minute ago

Şi totuşi, ce este mai important? Conotaţiile electorale ale unei şedinţe de guvern sau faptul că se face un stadion la Timişoara?

În mod simbolic, săptămâna trecută, chiar la Timişoara a fost aprobată Hotărârea de Guvern care…

O oră ago

Program de lucru al RETIM pentru 1 mai și Sărbătorile Pascale, Zona 1 și Zona 0 a județului Timiș

Compania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 30 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 30.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

16 ore ago