Revin la subiectul finanțării ilegale a clubului Poli din vremea lui Marian Iancu după ce PSD Timiș a avut o reacție dură la adresa executivului Primăriei Timișoara. Privită cu capul pe umeri, decizia consilierilor pesediști de a nu mai vota niciun proiect de hotărâre cu aviz de legalitate pus de juristul Ioan Cojocari este normală. Fără să dai interpretări politice gestului lor, aleșii PSD se pot teme la modul real că omul care ar trebui să le indice dacă un proiect de hotărâre pare în regulă din punct de vedere legal nu este în stare să le dea confort și siguranță. Numai că nu poți să interpretezi apolitic tot ce se întâmplă în aceste zile în Primăria Timișoara, cu un an înainte de alegeri. Am mai spus că, în perioada Poli (Iancu), PSD a a avut un comportament „la alibi”, apropiat celui de azi al junelui Simonis sau al druckeristului Herzog.
Când părea revoltător să nu faci parte din structura politică ce susține performanța la Poli, evident că PSD, în cel mai rău caz, se abținea. Cum era ca Poli să fie vicecampioană națională, iar Radu Țoancă și colegii să urineze împotriva vântului? Erau vremuri când numai o încruntare a liderilor galeriei spre zona PSD dădea fiori partidului, astfel că dorința social-demoraților timișeni să moară și capra fotbalistică a primarului Ciuhandu, a președintelui CJT Constantin Ostaficiuc, a fost parțial domolită. Au fost și voturi împotrivă, mai ales după 2010, când în Timișoara începea să se coaguleze un curent anti-Iancu, dar până atunci PSD-ul viceprimarului Grindeanu nu a fost atât de ferm împotriva acestei „finanțări ilegale”, cum se laudă astăzi în comunicate de presă.
Să vedem cum a votat PSD în câteva ședințe de plen în care CLT punea în discuție asocierea și apoi finanțarea clubului Poli Timișoara patronat de Marian Iancu. 20 martie 2008. CLT a votat contractul de asociere cu SC Politehnica 1921 Stiința Timișoara & Invest SA. 18 voturi „pentru”, 5 abțineri, niciun vot „împotrivă”. PSD a dat un vot „pentru”, cu patru s-a abținut, iar Radu Țoancă nu a fost la „muncă”. Să zicem că au mirosit ei ceva, dar nu le-a dat inima să se pună împotriva dorinței de performanță a tifoseriei timișorene. Dar stați să vedeți. O lună mai târziu, pe 15 aprilie 2008, CLT revine cu modificarea cum că alocarea către club a sumei de 9.000.000 de lei să fie discutată anual „în funcție de performanțele obținute de către echipa de fotbal”. Votul: 19 „pentru”, 3 abțineri și 5 nu au votat. Dintre cei șase aleși PSD, Grindeanu și Țucu nu au votat, iar ceilalți patru consilieri, Bîrsășteanu, Pușcaș, Tonenchi și Țoancă, au fost „pentru”.
La începutul lui 2009, SC Politehnica 1921 Stiința Timișoara & Invest SA și-a schimbat numele în FC Timișoara, în urma conflictului juridic cu Claudio Zambon. Contractul de asociere cu FC Timișoara a fost votat de 23 aleși din totalul de 27 (4 absenți, toți PSD). Printre cei care au votat „pentru”: Anton Cristian și Ionel Bungău, de la PSD. Niciun vot împotrivă, nicio abținere. 24 martie 2009. Se discută în CLT alocarea de 9.000.000 lei pentru anul în curs. 4.500.000 în orice condiții și celelalte 4.500.000 lei, în cazul în care Poli se califică în cupele europene. Votul: 25 „pentru”. 0 „împotrivă”. Moșu’ Stoia (PSD) și țărănistul Corado nu au votat. Câteva luni mai târziu, Poli termina campionatul pe locul 2, la o repriză de câștigarea campionatului, după o luptă cu Unirea Urziceni, și toate cele 9.000.000 au mers la club pentru a recompensa performanța.
De abia în 2010, pesediștii se poziționează oarecum compact împotriva finanțării clubului Poli. Se apropiau alegerile locale și jocul de glezne nu-și mai avea logica politică. Plus că Marian Iancu începea să piardă „altitudine”, scandalurile TV, semnalele dinspre Fisc ori parchet ducând la o pierdere de imagine chiar și în interiorul tifoseriei, în ciuda performanței obținute în 2011, din nou vicecampioni naționali, dar retrogradați la masa verde. În fine, în ședința CLT din 27 aprilie, 3 pesediști nu au votat, iar ceilalți 3 au votat „împotriva” alocării de bani clubului. Proiectul a trecut, totuși, cu 16 voturi „pentru”, ale țărăniștilor, liberalilor și pedeliștilor. După cum se poate vedea, PSD, care astăzi povestește cum s-a „luptat” el în Timiș cu ilegalitățile de la Poli, a dat mai multe voturi „pentru”, cu-n nod în gât, decât „împotrivă”, cu zâmbetul pe buze.
P.S. „Încă de atunci, consilierii Partidului Social Democrat au atras atenţia asupra ilegalităţii finanţării şi au refuzat de fiecare dată să dea un vot pozitiv în această speţă” (fragment dintr-un comunicat PSD Timiș, aprilie 2015).
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…