Un nou scandal zguduie lumea medicala din Timișoara. Ofițeri de la DGA și jandarmi au descins, vineri dimineață, la Spitalul Județean, dar și la locuința chirurgului Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a SCJUT, și la o asociație patronată de acesta.
Perchezițiile fac parte dintr-un dosar de corupție care ar viza condiționarea efectuării actului medical de primirea unei sume de bani sau sponsorizări către un ONG. Curtea de Conturi a efecuat un control la Spitalul Județean Timișoara, în urma căruia s-ar fi constatat mai multe decontări fictive pentru intervenții chirurgicale decontate ilegal pe programe naționale, dar și rețete ridicate, în număr mare, printr-o farmacie deținută de mătușa soției dr. Ionac. Chirurgul, care a fost, la un moment dat, și directorul SCJUT, ar fi cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Joi după-amiază, un comunicat de presă venit din partea secției de Chirurgie Vasculară exprima „îngrijorarea și consternarea” cu care ar fi fost privite aceste dezvăluiri de către „colectiv”. Acesta era asumat de medicii și asistentele secției. „Ținem să ne exprimăm consternarea în legătură doar cu aspectele procedurale ale unui asemenea demers fiindcă profesorul Mihai Ionac a răspuns punct cu punct la toate acuzele, minciunile, jumătățile de adevăr și calomniile”, bazate, spun semnatarii scrisorii, pe un raport al Curții de Conturi care „nu este oficial și, ca atare, nici nu poate fi făcut public”. Conform semnatarilor epistolei, aceste dezvăluiri „instigă la denigrarea unei solide cariere medicale naționale și internaționale a profesorului Ionac și, implicit, la dărâmarea prestigiului unei clinici în care și-au găsit alinare și vindecare peste 10.000 de pacienți”.
Potrivit raportorilor Curții de Conturi, care au analizat perioada 2008-2014, la Clinica de chirurgie vasculară a SCJUT s-au efectuat inclusiv operaţii estetice, unele decontate pe programe naționale de sănătate. Alte patologii care nu aveau legătură cu specificul clinicii conduse de dr. Mihai Ionac ar fi vizat nodulii mamari sau problemele de sterilitate al femeilor, fiind efectuate inclusiv operații de mărire a sânilor. Mai mult, din farmacia SCJUT ar fi fost scoase medicamente de zeci de mii de lei, pentru pacienți care nu erau nici măcar internați. Clinica de Chirurgie Vasculară a fost, de altfel, amendată de CJAS cu aproape 370.000 de lei, adică 1% din valoarea decontărilor nelegitime solicitate.
UPDATE: „Sunt citat în calitate de martor. Motivele sunt că aş fi luat mită de la pacienţi. Lucrul ăsta a fost întotdeauna străin complet şi contradictoriu cu mine”, susține Mihai Ionac.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…