Categories: Klaus Vaterland

Un fluviu de ipocrizie. Multi am fost, putini am ramas

Am încercat în urmă cu ceva vreme o brumă de solidaritate cu oficialii timișeni care astăzi sunt trași la răspundere pentru modul cum au finanțat un club de fotbal privat, Poli Timișoara a lui Marian Iancu. Spun „a lui Marian Iancu” pentru a o diferenția de ACS Poli sau ASU Poli, nu pentru că ar fi fost o afacere exclusiv privată. Până la urmă, acea Poli impură și deținută de un exponent al Giuleștiului bucureștean a fost ultima dintre Politehnici integral și plenar susținută de orașul Timișoara. Pentru acea Poli lumea s-a întins pe trecerea de pietoni de la Modern, sub bastoanele Jandarmeriei, atunci când sancțiunile FRF ni se păreau atât de nedrepte. Pentru acea Poli galeria făcea spectacol și năzbâtii la Tg. Jiu, în acea tristă finală de cupă cu CFR Cluj. Pentru acea Poli se cânta la Belgrad, Donețk, Bruxelles, Manchester sau Amsterdam, într-o unitate ce astăzi pare poveste. În fine, pentru acea Poli s-au făcut presiuni asupra politicului ca în ultimul ceas clubul să fie preluat de administrația locală de la Marian Iancu, să i se asigure pe mai departe un viitor în prima ligă și cupele europene.

Cine nu-și mai amintește, acea Poli pentru a cărui susținere ilegală astăzi leșinăm ipocrit și plini „indignare” a fost susținută cu circa șapte milioane de euro de Primăria Timișoara (dar și de CJT), pricină pentru care Curtea de Conturi a acuzat, iar Curtea de Apel Timișoara a concluzionat că lucrurile nu au fost în regulă. Poate că așa o fi fost, nu am cum să intru în detalii juridice, dar când toate erau bune, frumoase și susținute de publicul larg nici Curtea de Conturi, nici Prefectura Timiș nu au tras pe cineva de mânecă, atenționând decidenții că nu fac bine ce fac. Pentru cititorii noștri mai uituci, aș vrea să amintesc cât de indignată era galeria CVUCS când Primăria Timișoara întârzia plățile publice către club, existând temerea, amplificată de Marian Iancu, că din această cauză Poli nu va putea să ducă până la capăt lupta pentru titlu și alte performanțe propuse.

Hai să le spunem „ilegalități” acelor plăți făcute de Primăria Timișoara, conform deciziei Curții de Apel, dar să nu devenim mai catolici decât papa și să aruncăm cu pietre pentru o treabă care în Timiș a fost contestată pe față doar de Stelu Iordache (TV Europa Nova), de o avocată cu un marketing extrem de agresiv. E adevărat, mai cu surdină, pe lista contestatarilor se mai afla și un PSD invidios pe beneficiile electorale ale susținătorilor proiectului fotbalistic. Eheheeee, copiii moșului știu ce joc de glezne făcea PSD Timiș când sabota parteneriatul dintre primărie și Poli, ca nu cumva să-și pună-n cap tifoseria și iubitorul de Poli. Iar când viceprimarul Sorin Grindeanu (PSD) cerea prudență în finanțarea lui Poli a lui Marian Iancu, pe forumurile galeriei era tratat la fel de „spumos” cum ar fi fost tratat și Cornel Dinu în Potcoavă. Din colegialitate cu Stelu Iordache, nu reiau aici apelativele cu care fanii îl „onorau” pe directorul Europa Nova TV pentru că se scărpina în fund și-n nas (cu aceeași mână) pe subiectul Poli.

Or fi fost deconturile lui Iancu subiect de Curtea de Conturi. Nu era omul ușă de biserică. Dar măcar în Poli Timișoara s-au băgat bani și a ieșit performanță. Ca și-n mașina aia de bagi carne și ies cârnați. A fost unul dintre puținele domenii finanțate de municipalitatea timișoreană de pe urma căreia poți spune că s-a văzut unde s-a dus banul. Dacă de pe urma purcoiului de bani investit de primărie la Poli echipa termina pe locul 18, atunci te puteai indigna la gândul că cineva te fură. Dar Poli a ieșit de două ori vicecampioană și nu s-a făcut de râs nici în cupele europene. Habar n-am ce se întâmplă cu banii pentru dezinsecție și deratizare, pentru stârpirea ciorilor, dacă cineva consumă materie primă și manoperă conform banului plătit. Nu știu nici dacă întreținerea parcurilor este plătită la valoarea lucrărilor, dar la acea Poli pot spune că s-a văzut unde au mers banii. Am băgat bani, noi, timișorenii, și am scos performanță. Atâta cât s-a putut.

Acum PSD a prins subiectul electoral de picior și tare s-a învârtoșat. Să fim serioși, dacă în cabinetul nr. 1 stătea primarul lor, nici pesediștii n-aveau treabă cu finanțările ilegale. Ar fi fost culmea, le adoră. Dar în mod evident nu le pica bine ca adversarul politic să aibă cu ce se lăuda în campania electorală ce trebuia să le aducă, odată și-odată, potul politic cel mare în administrația timișoreană. Treabă pe care o face și-acum, numai că lucrurile stau cu totul altfel după ce obiectivele PSD se suprapun atât de bine peste cele ale unei bune părți ale contribuabilului cu steag, tobă, fular și fumigenă. Tonu’ la Horto Magiko, brigăzile, vă rog.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

30 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

O oră ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

O oră ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

O oră ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago