Un fluviu de ipocrizie. Multi am fost, putini am ramas

Am încercat în urmă cu ceva vreme o brumă de solidaritate cu oficialii timișeni care astăzi sunt trași la răspundere pentru modul cum au finanțat un club de fotbal privat, Poli Timișoara a lui Marian Iancu. Spun „a lui Marian Iancu” pentru a o diferenția de ACS Poli sau ASU Poli, nu pentru că ar fi fost o afacere exclusiv privată. Până la urmă, acea Poli impură și deținută de un exponent al Giuleștiului bucureștean a fost ultima dintre Politehnici integral și plenar susținută de orașul Timișoara. Pentru acea Poli lumea s-a întins pe trecerea de pietoni de la Modern, sub bastoanele Jandarmeriei, atunci când sancțiunile FRF ni se păreau atât de nedrepte. Pentru acea Poli galeria făcea spectacol și năzbâtii la Tg. Jiu, în acea tristă finală de cupă cu CFR Cluj. Pentru acea Poli se cânta la Belgrad, Donețk, Bruxelles, Manchester sau Amsterdam, într-o unitate ce astăzi pare poveste. În fine, pentru acea Poli s-au făcut presiuni asupra politicului ca în ultimul ceas clubul să fie preluat de administrația locală de la Marian Iancu, să i se asigure pe mai departe un viitor în prima ligă și cupele europene.

Cine nu-și mai amintește, acea Poli pentru a cărui susținere ilegală astăzi leșinăm ipocrit și plini „indignare” a fost susținută cu circa șapte milioane de euro de Primăria Timișoara (dar și de CJT), pricină pentru care Curtea de Conturi a acuzat, iar Curtea de Apel Timișoara a concluzionat că lucrurile nu au fost în regulă. Poate că așa o fi fost, nu am cum să intru în detalii juridice, dar când toate erau bune, frumoase și susținute de publicul larg nici Curtea de Conturi, nici Prefectura Timiș nu au tras pe cineva de mânecă, atenționând decidenții că nu fac bine ce fac. Pentru cititorii noștri mai uituci, aș vrea să amintesc cât de indignată era galeria CVUCS când Primăria Timișoara întârzia plățile publice către club, existând temerea, amplificată de Marian Iancu, că din această cauză Poli nu va putea să ducă până la capăt lupta pentru titlu și alte performanțe propuse.

Hai să le spunem „ilegalități” acelor plăți făcute de Primăria Timișoara, conform deciziei Curții de Apel, dar să nu devenim mai catolici decât papa și să aruncăm cu pietre pentru o treabă care în Timiș a fost contestată pe față doar de Stelu Iordache (TV Europa Nova), de o avocată cu un marketing extrem de agresiv. E adevărat, mai cu surdină, pe lista contestatarilor se mai afla și un PSD invidios pe beneficiile electorale ale susținătorilor proiectului fotbalistic. Eheheeee, copiii moșului știu ce joc de glezne făcea PSD Timiș când sabota parteneriatul dintre primărie și Poli, ca nu cumva să-și pună-n cap tifoseria și iubitorul de Poli. Iar când viceprimarul Sorin Grindeanu (PSD) cerea prudență în finanțarea lui Poli a lui Marian Iancu, pe forumurile galeriei era tratat la fel de „spumos” cum ar fi fost tratat și Cornel Dinu în Potcoavă. Din colegialitate cu Stelu Iordache, nu reiau aici apelativele cu care fanii îl „onorau” pe directorul Europa Nova TV pentru că se scărpina în fund și-n nas (cu aceeași mână) pe subiectul Poli.

Or fi fost deconturile lui Iancu subiect de Curtea de Conturi. Nu era omul ușă de biserică. Dar măcar în Poli Timișoara s-au băgat bani și a ieșit performanță. Ca și-n mașina aia de bagi carne și ies cârnați. A fost unul dintre puținele domenii finanțate de municipalitatea timișoreană de pe urma căreia poți spune că s-a văzut unde s-a dus banul. Dacă de pe urma purcoiului de bani investit de primărie la Poli echipa termina pe locul 18, atunci te puteai indigna la gândul că cineva te fură. Dar Poli a ieșit de două ori vicecampioană și nu s-a făcut de râs nici în cupele europene. Habar n-am ce se întâmplă cu banii pentru dezinsecție și deratizare, pentru stârpirea ciorilor, dacă cineva consumă materie primă și manoperă conform banului plătit. Nu știu nici dacă întreținerea parcurilor este plătită la valoarea lucrărilor, dar la acea Poli pot spune că s-a văzut unde au mers banii. Am băgat bani, noi, timișorenii, și am scos performanță. Atâta cât s-a putut.

Acum PSD a prins subiectul electoral de picior și tare s-a învârtoșat. Să fim serioși, dacă în cabinetul nr. 1 stătea primarul lor, nici pesediștii n-aveau treabă cu finanțările ilegale. Ar fi fost culmea, le adoră. Dar în mod evident nu le pica bine ca adversarul politic să aibă cu ce se lăuda în campania electorală ce trebuia să le aducă, odată și-odată, potul politic cel mare în administrația timișoreană. Treabă pe care o face și-acum, numai că lucrurile stau cu totul altfel după ce obiectivele PSD se suprapun atât de bine peste cele ale unei bune părți ale contribuabilului cu steag, tobă, fular și fumigenă. Tonu’ la Horto Magiko, brigăzile, vă rog.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (aprilie 19th, 2015 at 12:05 )

Mai ţineţi minte harmasarul cela îmbrăcat în pânze alb-violet, călărit de un cavaler în armură violet-albă cu un suliţoi pictat alb-violet în mâna dreaptă, imagini adunate într-un clip de promovare al echipei Poli Timişoara (sau AEK şi ce a a mai urmat)? Dacă Poli AEK ar fi câştigat campionatul în anul 2004, atunci tânărul candidat PSD la Primăria Timişoara, ar fi tropăit triumfător pe gazonul unui stadion cu tribunele arhipline, ar fi galopat uşor pe pista de atletism, roată-rotocol, alături de alţi baroni locali sau de feciorii acestora, deţinători de armăsari de rasă puşi la păstrare la herghelia de la Izvin. Triumful fotbalistic local ar fi mobilizat alegătorii spectatori şi s-ar fi punctat binişor ca imagine înainte de alegerile municiale. A fost o strategie magistral gândită atunci, deplin machiavelică, şi de care şi viitorul preşedinte PSD Timiş (dacă domnii Tiuch şi Simonis nu vor ridica vocea cu onorabilitatea băştinaşului timişan), nu se poate să fi uitat complet. Eşecul fotbalilistic al Politehnicii AEK l-a adus însă candidat la Primărie pe bietul Horia Ciocârlie. Ce-a urmat, se ştie.
Asta-i tare: „Din colegialitate cu Stelu Iordache, nu reiau aici apelativele cu care fanii îl „onorau” pe directorul Europa Nova TV pentru că se scărpina în fund și-n nas (cu aceeași mână) pe subiectul Poli.” Aici trebuie să avem înţelegere maximă, comercială chiar: dacă Elefantul renunţa la un fildeş în favoarea stăpânului TEN, mai era el incriminat Iancudn Ferentari cu patos, patimă şi patriotism local? Poate că nu. Nţţţ! Sigur niet! Aşa s-a întâmplat şi în campania prezidenţială din toamna lui 2014. Liberalii loco nu au ieşit la interval cu publicitatea necesară, şi de aici mişculaţiile TV suburbane, chiar josnice,uneori, la adresa unor oameni de imagine ai PNL Timiş, că s-a ajuns până la a se turna chiseliţă în cizmuliţele din piele întoarsă ale unei domnişoarei cu pricina.

@Sasu a spus: (aprilie 19th, 2015 at 14:09 )

Lumea de la modern sau Tg Jiu sustine si acum unitar (sau in proportie de minim 99%) pe Poli, cei 10-20 care au considerat a fi sub demnitatea lor un meci cu Ghiroda, Boldur, sau Sag, preferand in loc marile derbyuri cu tarlungeni, maciuca sau pancota sunt pierderi colaterale, victime ale prostelilor inghitite de la intaiul nebun al orasului.

timisorean nu ipocrit a spus: (aprilie 19th, 2015 at 15:33 )

minim 99% dupa statisticile din vocea rusiei.

Laura Codruta K a spus: (aprilie 19th, 2015 at 16:19 )

Cam aceeasi bani a aruncat si Robu in echipa mutata de la Recas, astia ce performanta fac? Pana si aia maxim 100 de spectatori care au pierdut ieri vremea pe stadion cred ca sunt jenati de cum performeaza, pe milioane de euro din banii publici, echipa patronata de Lae of Bocsig, coleg de partid al lui Jiji of Pipera. Hei, hei, Denea!

peluza Putin a spus: (aprilie 20th, 2015 at 01:13 )

bai asta cu „@sasu”, bai ipocritule!
„Lumea de la modern sau Tg Jiu sustine si acum unitar (sau in proportie de minim 99%) pe Poli” care poli mah? ca echipa asta ASU la care te referi tu si infintata de „Lae of Bocsig” cum scrie alt ipocrit de pe aici, era infintata si pe vremea fostei Poli (cea desfintata ) si atunci nu mergeai la meciurilei ei ipocritule! la cate deplasari ai fost tu pe vremea aceea cu aceasta echipa, ASU infintata de „Lae of Bocsig”? ipocritule! ASU EXISTA SI ATUNCI IPOCRITULE! atunci daca iti spunea cineva ca nu ‘Poli lui Iancu’ este Poli si ca alta echipa, una de pe stiinta este poli, cum ai fi reactionat? va e greu sa recunoasteti ca ati fost directionati spre asu ca niste gaste!
Pai voi herzoghistii si la un articol despre ipocrizie raspundeti tot cu ipocrizie!

Sasule interviul cu serban cand? sa spuna sincer, deciziile legate de asu se iau la politehnica sau la bierhas?

ion a spus: (aprilie 20th, 2015 at 12:26 )

Alo, alo, Sasule! să cred că susții o performanță realizată din finanțări ilegale? Și ce dacă se știe unde s-au dus banii! De ce s-a finanțat la vremea respectivă ilegal? Ce dacă mulțimea se închina de furie pe la Modern împotriva FRF? Ce-i cu asta? Era o manipulare pusă la cale de mai marii orașului la care naivii au pus botul, iar în spate maherii și-au făcut mendrele… Tu susții aiureli și te comporți ca un naiv druker care mai bate câmpii prin Piața Operei și te faci că ești drept în a crede pe mai departe în investiții și injectarea cailor morți de pe Dan Păltinișanu, dar, culmea(!), din banii noștri! Ia mai privește prin alte zone și numără și tu câte echipe sunt în insolvență din pricina samsarilor și ipocriților…?! Dacă nu este o stare de legalitate în susținerea sportului, a fotbalului, atunci cred că este mult mai elegant să privim către cei din centrul orașului, care adună la stadionul din curtea Politehnicii mai mulți oameni decât pe oricare stadion din Divizia A! Cît despre ACS-ul lui Robu, adică moftul primarului care vede și aude doar într-o singură direcție, nu impresionează cu abolut nimic, atâta vreme cât acolo se papă banul public – legal – sub privirea celor 150 de spectatori, în marea lor majoritate, prieteni sau nemuri alte băietanilor pregătiți de Alexa.

@ion a spus: (aprilie 20th, 2015 at 16:28 )

despre asta e vorba! ” la vremea respectiva” nu era ilegal. a devenit ilegal peste 7 ani.

poli21 a spus: (aprilie 20th, 2015 at 20:26 )

Din momentul in care iancu nu a mai finantat asa numita galerie ( de fapt o adunatura de borfasi) a inceput un razboi impotriva acestuia. Cind primaria nu a mai dorit sa finanteze huliganii din peluza, acestia si-au indreptat toata minia proletara impotriva unei echipe care este actualmente ca si promovata in liga. Asteptam ca asu sa isi demonstreze valoarea si apoi putem sa discutam si acest subiect care pentru moment nu exista.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Razvan Burleanu

Coronavirusul produce austeritate şi în fotbal. Din aprilie, salarii mai mici la FRF

Federaţia Română de Fotbal a anunţat marţi că, începând cu 1 aprilie, salariile tuturor angajaţilor, inclusiv din zona tehnică, vor fi diminuate cu 20%, din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. „Având în vedere situaţia actuală din fotbalul românesc, situaţie cauzată de evoluţia pandemiei COVID-19, în spiritul solidarităţii întregii familii a fotbalului românesc, Federaţia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coronavirusul produce austeritate şi în fotbal. Din aprilie, salarii mai mici la FRF
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Magazinul online realizat de GAL Timişul de Centru pentru producătorii de alimente locali a devenit funcţional

Numărul comenzilor realizate de la distanţă de către oamenii rămaşi la  domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus a crescut spectaculos. Iar cei de la Grupul de Acțiune Locală Timișul de Centru au reuşit să realizeze în scurt timp un magazin online, pentru producătorii timişeni de produse alimentare în gospodăria proprie, devenit funcţional în scurt timp....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magazinul online realizat de GAL Timişul de Centru pentru producătorii de alimente locali a devenit funcţional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Conform Grupului de Comunicare Strategică, a murit un bărbat de 70 de ani, din județul Sibiu, internat în 26 martie în Spitalul Clinic de Urgență Județean Sibiu, care a decedat în 30 martie, testul de coronavirus fiind confirmat pozitiv în data de 31 martie. Bărbatul avea comorbidități: insuficiență renală cronică cu dializă, boală cardiovasculară. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost înregistrate alte două decese ale unor persoane cu COVID-19. România ajunge la 82 de decese
Federaţia Română de Fotbal a anunţat marţi că, începând cu 1 aprilie, salariile tuturor angajaţilor, inclusiv din zona tehnică, vor fi diminuate cu 20%, din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. „Având în vedere situaţia actuală din fotbalul românesc, situaţie cauzată de evoluţia pandemiei COVID-19, în spiritul solidarităţii întregii familii a fotbalului românesc, Federaţia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coronavirusul produce austeritate şi în fotbal. Din aprilie, salarii mai mici la FRF
Maternitatea Odobescu din Timișoara este în carantină, ne-a anunţat un angajat al unităţii. Aici, cinci asistente au fost depistate cu COVID-19 și sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeş”. Peste 80 de persoane, pacienți și personal medical, intră în carantină. Acestora li se fac teste, pentru a vedea dacă au constactat virusul. „Avem...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maternitatea Odobescu din Timișoara intră în carantină!
În plină pandemie de coronavirus, de la Spitalul CF Timișoara au demisionat 13 asistente și infirmiere. Directorul caută o soluție pentru a le înlocui, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș transmite că unitatea sanitară face față acestei situații. Totuși, DSP Timiș transmite că directorul a făcut o cerere preventivă pentru detașarea altor asistente și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DSP Timiș transmite că Spitalul CF Timișoara face față situației, după ce au plecat 13 asistente și infirmiere
Autorităţile judeţene au decis, în această după amiază, să izoleze complet localitatea Sacoşu Turcesc aparţinând de comuna cu acelaşi nume. Decizia vine după ce, la finalul săptămânii trecute, a fost închisă şi primăria comunei. La Sacoşu Turcesc au fost confirmate şapte cazuri de coronavirus, înregistrându-se şi un deces. La Sacoşu Turcesc sunt confirmate pozitiv cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sacoşu Turcesc, prima localitate din judeţul Timiş închisă din cauza coronavirusului/ Update. Se instituie zonă de protecţie pentru comunele limitrofe
În locul fotbalului real, suporterii înfrăţiţi ai echipelor Poli Timişoara şi Rapid au decis să organizeze un altfel de meci, pe consolă. Scopul este generos, banii încasaţi din eveniment urmând să fie canalizaţi spre Spitalul “Victor Babeş”, aflat în prima linie a luptei cu coronavirusul. Vremurile dificile pe care le traversăm nu ne pot șterge...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli și Rapid se iubesc la infinit și sprijină spitalul “Victor Babeș”, printr-un joc special
Au fost raportate alte trei decese ale unor persoane cu diverse acțiuni, care au fost confirmate și cu infecție COVID-19, conform Grupului de Comunicare Strategică. Numărul deceselor în România ajunge la 72, în ceea ce privește persoanele cu coronavirus. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din județul Ialomița, cu insuficiență renală cronică,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost raportate încă trei decese ale unor persoane care aveau COVID-19 și alte afecțiuni
În județul Timiș sunt marți, 31 martie, 401 persoane în carantină, un număr mai mare de oameni față de luni, când erau 359. Pentru persoanele aflate în carantină se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat coronavirusul. În Timiș sunt și 1.355 persoane în autotizolare la domiciliu mai puține ca marți, când erau 2.106....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de persoane în carantină, în Timiș
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2. În Timișoara, spitale de suport, adică locurile unde vor ajunge pacienții cu COVID-19 când Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății a emis Ordinul pentru pregătirea spitalelor unde vor ajunge pacienții cu COVID-19, după ce actualele unități sanitare unde sunt internați vor fi pline
Top