În luna octombrie, Timișoara va găzdui prima ediție a bienalei Art Encounters. Este vorba despre un eveniment cultural de proporții, care-și propună să devină punctul de întâlnire al artiștilor români, al curatorilor și al publicului consumator de artă vizuală. Organizatorii spun că vom asista la cea mai amplă manifestare de artă contemporană din România.
În perioada 3 – 31 octombrie, la Timișoara va avea loc prima ediție a Art Encounters, un vast eveniment cultural dedicat artei plastice și vizuale. Zeci de artiști români, dar și străini se vor afla în orașul de pe Bega în această perioadă. Evenimentul se împarte în patru categorii respectiv: „Expoziții”, „Comunicare”, „Rezidențe” și „Educație”. Pentru prima categorie, Art Encounters a pus deja la cale 15 expoziții care vor avea loc în muzee și alte spații culturale din oraș. Evenimentul își propune să creeze și oportunități de dialog între public și marii artiști care se vor afla la Timișoara, fie că este vorba despre pictori din New York sau din oraș. Ideea este de a apropia publicul de artă, iar discuțiile le vor oferi artiștilor posibilitatea de a explica de ce este atât de importantă arta contemporană românească.
Programul de rezidență este unul foarte interesant. Concret, este vorba despre tineri artiști și studenți care vor fi invitați la Timișoara pentru a locui aici. În timpul șederii în orașul de pe Bega, aceștia vor avea ocazia să studieze arta contemporană a orașului, să descopere practicile artistice din Timișoara anilor 60-90 și să creeze noi lucrări, care vor fi și ele expuse în cadrul evenimentului. Elementul educațional al acțiunii este și important. Pornind de la ideea că arta nu doar se admiră, ci se și învață, organizatorii își propun să le ofere copiilor posibilitatea de a descoperi arta. La baza inițiativei se află și un studiu care demonstrează că dacă un copil nu a intrat într-un muzeu până la vârsta de șase ani, există șanse diminuate ca acesta să facă acest lucru în viitor. „Din 3 și până în 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilă galerie ce va reuni diferite locații pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg”, explică Ovidiu Șandor, inițiatorul proiectului.
Pentru eveniment au fost selectate 14 spații, respectiv: Muzeul de Artă, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe ale orașului. „Este onorant pentru Primăria Timișoara să se afle într-un astfel de parteneriat care cuprinde toți factorii importanți din domeniul artelor din Timișoara. Contribuim la acest eveniment financiar și logistic și ne vom strădui ca acest eveniment să devină cel mai important din domeniul artei plastice din România”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu. Finanțarea pentru proiect ajunge la aproximativ 200.000 de lei, jumătate fiind contribuția autorităților locale, iar restul este acoperit de parteneri privați. De asemenea, pentru Art Encounters s-a colaborat și cu Primăria Arad, urmând ca și în orașul vecin să aibă loc acțiuni legate de eveniment.
Curatorii evenimentului sunt Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher, care promit un program bogat. Cei doi au explicat că Art Encounters este încă un eveniment în lucru, iar publicul se poate aștepta la numeroase surprize. Deși mai sunt patru luni până la prima ediție Art Encounters, timișorenii se pot delecta deja cu o primă expoziție. Este vorba despre „Re-vedere”, expoziție care va fi deschisă pentru public în perioada 29 mai – 17 iunie la Casa Artelor. „Re-Vedere este o expoziție-semnal pentru întregul eveniment din octombrie și își propune să readucă în memoria publicului timișorean practicile artistice și seria de festivaluri organizate la începutul anilor ’90 în Timișoara”, precizează Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…