Categories: Economic

Branza de pestera si prajituri cu lavanda, la un concurs intre studenti / FOTO

Delicii cu lavandă, brânzeturi făcute cu bacterii recoltate din peșteră, bere ecologică sau dulceață din prune murate! Sunt doar câteva dintre bunătățile pe care tinerii din mai multe universități din România le-au prezentat la concursul Ecotrophelia din acest an.

Timișoara a fost gazda a celei de-a patra ediții a concursului Ecotrophelia, la care au participat 19 echipe formate din studenți de la universitățile de profil alimentar. Ecotrophelia este un concurs internațional la care participă 18 țări din Uniunea Europeană. Câștigătorul premiului I de la Timișoara va reprezenta România la finala de la Milano, în octombrie. Cele 19 echipe au pregătit tot felul de bunătăți ecologice inovatoare. Concret, tinerii s-au folosit de ingrediente noi, sănătoase, și de rețete inedite pentru a crea dulciuri fără zahăr, brioșe cu lavandă care pot reduce glicemia, brânzeturi cu bacterii recoltate din peșteră, bere ecologică, dulcețuri și multe alte. Tinerii s-au prezentat în fața juriului cu produsele lor, dar și cu un plan de marketing bine pus la punct, care să demonstreze că ideea lor poate fi comercializată.

Două echipe au reprezentat Timișoara la acest concurs. Prima a realizat brioșe cu lavandă și cicoare. „Este un produs dietetic datorită faptului că reglează glicemia, am făcut și un test clinic, este produs benefic pentru sănătate datorită faptului că am folosit ca materie primă lavanda. Lavanda este dovedită științific ca fiind bună împotriva cancerului de sân, prostată și ficat. Am folosit cicoare deoarece reduce glicemia foarte mult și am mai folosit și zahăr”, a explicat Ionela Mârzu. Produsul realizat de cea de-a doua echipă timișoreană a impresionat degustătorii cu brânză. „Produsul nostru este o brânză cu parte moale și cu un strat fin de mucegai la suprafață. Este un produs obținut ecologic. Am folosit ca materie primă lapte certificat european. Aduce un aport foarte mare de vitamina A, betacaroten, vitamina D și foarte mult din gama vitamina B. Este eco-inovativ pentru că am recreat condițiile dintr-o peștera din județul Cluj și am reușit să reducem timpul de maturare la trei săptămâni. A fost nevoie de temperatură constantă de 17 – 18 grade, umiditate constantă pentru o maturare foarte bună”, a declarat Raimon Sacal. Acesta a povestit că, împreună cu partenerul său, a mers într-o peșteră pentru a recolta bacteria și mucegaiul pentru brânza produsă.

„Nu e un concurs culinar de prezentare și degustare! Contează gustul, însă studenții au foarte multe constrângeri financiare, de marketing, economice. Studenții trebuie să prezinte un dosar de marketing, program financiar, costuri, pe de altă parte ar trebui ca toate aceste criterii să fie coerente, iar eu, ca investitor, să pot să investesc în această afacere și să pot să obțin venituri. Acest concurs nu numai că produce educație, dar crește și dezvoltă spiritul antreprenorial al industrie”, a declarat președintele juriului, Cătălin Bilbie. După ore în șir de deliberări, juriul a desemnat câștigătorul. Este vorba despre o echipă din Sibiu, care a realizat o brioșă ecologică din carne de curcan și iepure. Una dintre echipele de la Timișoara a reușit și ea să impresioneze, fiind vorba despre tinerii care au realizat brioșa cu lavandă și cicoare, care au primit premiul special.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

10 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

11 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

11 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

11 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

11 ore ago