Categories: Primăria Timişoara

La Timisoara e plin de raufacatori, asa ca Sala Polivalenta va fi pazita, desi nu e gata!

Sala de sport a Politehnicii nu se știe când va fi gata, dar un lucru e cert: ea va fi păzită de guarzi de la Poliția Locală, angajați pe bază de contract, ca să nu fie vandalizată înainte de inaugurare. Consilierii locali s-au certat mai bine de o oră pe acest subiect, aparent fără miză.

Pe ordinea de zi a plenului CL de marți s-a aflat un proiect care prevedea asigurarea, de către polițiștii locali, a pazei Sălii Polivalente a Politehnicii, aflate în construcție. Subiectul părea unul banal, însă a stârnit discuții foarte aprinse între consilieri. „Se aprobă preluarea şi asigurarea pazei şi protecţiei obiectivului «Sală Polivalentă», realizată în comun de către Municipiul Timişoara şi Universitatea Politehnică din Timişoara (…)_ de către personalul contractual (guarzi) din cadrul Serviciului Pază Obiective al Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara. Paza şi protecţia obiectivului mai sus amintit se asigură gratuit, între orele 22 și 6, până la finalizarea proiectului şi desemnarea unui administrator al obiectivului”, se preciza în proiect.

Deși vorbim despre un șantier, a cărei pază este, teoretic, în sarcina constructorului, primarul Nicolae Robu a încercat să le explice aleșilor locali de ce este nevoie de Poliția Locală. „Nu e vorba despre a dubla paza. Firmele au obligația să pazeasca obiectivul și sigur că îl pazesc. Problema este însă că ne confruntăm în Timișoara cu un număr de indivizi care fac foarte mult rău interesului public și interesului cetățeanului privat și, de aceea, la obiective de mare importanță si unde sunt mari valori, se impune o paza suplimentară în zonă”, a spus edilul. Conform acestuia, exemplul cel mai potrivit în materie de vandalism este zona Michelangelo. „Chiar așa cu paza suplimentară, cu o pază a Poliției, au fost, de exemplu, distruse jardiniere. Pur și simplu de plăcerea de a distruge. De obicei se întâmplă asta după nopțile de vineri spre sâmbătă sau sâmbătă spre duminică, când se vine de la cluburile din zonă, presupunem noi, sub anumite influențe”, a mai explicat Robu.

Președintele de ședință, Ramona Olteanu (PSD), a cerut să afle costurile pe care le presupune o astfel de solicitare către Poliția Locală. „Având în vedere experiența mea din mediul privat, în mod normal, paza pe șantiere se asigura de către constructor, iar noi, ca municipalitate, ar trebui să ne ocupăm de pază abia după recepționarea logică… aici nici nu se exemplifică de ce număr de personal avem nevoie, nu știm costurile”, a declarat social-democrata. A intervenit în discuție Dan Idolu, care a spus că nu înțelege de ce e nevoie de polițiști pe un șantier. „Ce-ar fi să trimitem Poliția Locală pe toate șantierele? Trebuie păzite obiectivele, dar nu sunt de acord cu domnul primar, nu este un oraș chiar așa apocaliptic. De ce stau ascunși polițiștii la Michelangelo? Înțeleg că e Michelangelo, dar să repetăm greșeala asta la orice șantier, care cade în sarcina constructorului… 10 ani stăm să păzim stâlpii și cablurile? E un oraș civilizat, e un oraș european”, a afirmat directorul aeroportului. Robu a insistat însă, spunând că prezența polițiștilor locali, cu mașini și „costumația” aferentă, descurajează răufăcătorii.

Consilierul Alfred Simonis a vrut să știe apoi de ce e nevoie de un proiect de hotărâre pe această temă, câtă vreme, de exemplu, pentru palmieri și jardiniere nu s-a pus astfel problema. Explicația a venit de la directorul Poliției Locale, Dorel Cojan, conform căruia angajarea de personal contractual, așa-numiții guarzi, se poate face doar pe bază de HCL și, oricum, la palmieri a fost vorba doar de o supraveghere, nu de pază propriu-zisă. Până la urmă, consilierii locali au ajuns la concluzia că proiectul nu e bine întocmit, au făcut un amendament care prevede înființarea unui post fix al Poliției Locale în zona Sălii Polivalente și au desființat intervalul orar. Apoi au trecut proiectul, cu 17 voturi „pentru” și cinci împotrivă, doi consilieri alegând să nu voteze defel. Sala Polivalentă ar fi trebuit să fie gata până în luna iunie, dar acest lucru nu se va întâmpla, termenul de finalizare fiind necunoscut.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

24 de minute ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

10 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

10 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

17 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

17 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

17 ore ago