Categories: Invatamant

Studentii au ocupat UVT! Tinerii au dormit in amfiteatru si cer reforma sistemului

Mai mulți studenți ai Universității de Vest și-au petrecut noaptea în Amfiteatrul A13, după dezbaterea începută luni seară, la ora 20, în organizarea OSUT. Aceasta a avut tema „Universităţile sunt pentru studenți” și este parte a unei acțiuni organizate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Rectorul UVT e de acord cu mare parte din revendicări. UPDATE: Studenții au mers să discute cu prefectul.

Studenţii sunt nemulţumiţi de subfinanţarea educaţiei, care a produs efecte catastrofale asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare, spun că taxele din universităţi au devenit insuportabile, iar rata de abandon universitar a ajuns la 40%. Primele universităţi ocupate de organizaţii studenţeşti au fost, luni seară, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Maritimă din Constanţa şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Studenţii au rămas peste noapte în amfiteatre, unde au început dezbateri despre problemele sistemului universitar românesc. ANOSR face apel la studenţii din toată ţara să se alăture acestei mişcări, pregătind acţiuni similare în alte centre din ţară.

Revenedicările protestatarilor sunt: 6% din PIB pentru Educaţie, includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor și a decanilor, dar şi includerea lor în aceeaşi proporţie în consiliile departamentelor din facultăţi, unde se iau decizii cu privire la planurile de învăţământ, creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente, implementarea unui învăţământ centrat pe student, reformă curriculară în universităţi, care să facă programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii.

La Universitatea de Vest, protestul s-a desfășurat în Amfiteatrul A13, unde studenții au început dezbaterea la ora 20, iar apoi au dormit acolo. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, spunea, acum câteva săptămâni, că rata abandonului este de aproximativ 30%, cu precădere între primul și al doilea an de studiu, și este cauzată, în principal, de alegerile nepotrivite făcute de tinerii prost consiliați. Miercuri dimineață, acesta a spus că, în mare, este de acord cu revendicările protestatarilor. „Este un demers național, am discutat cu studenții, nu se întâmplă nimic, nu se obstrucționează activitatea didactică. Solicitările sunt la nivel de sistem, nu din partea conducerii Universității de Vest. Într-un fel, suntem solidari cu aceste revendicări. Toate soluțiile sunt, evident, în partea decizională a sistemului educațional, la nivel politic. Sperăm să poată obține o parte din aceste revendicări, evident că toată lumea își dorește 6% pentru finanțare, promovarea calității și alte drepturi specifice, să spunem, studenților”, a spus Marilen Pirtea.

UPDATE: O delegație a studenților protestatari a mers, miercuri dimineață, la Prefectura Timiș și a intrat la discuții cu prefectul Eugen Dogariu.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

7 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

7 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

7 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

8 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

9 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

11 ore ago