Categories: Anunţuri

Economia circulara pentru eliminarea deseurilor

Provocările sfârșitului secolului 20 legate de schimbările climatice și reducerea dramatică a resurselor au impus reorientarea percepțiilor legate de modul în care societatea umană și mediul se influențează reciproc. În acest context statele lumii fac eforturi susținute și conjugate în găsirea de soluții pentru rezolvarea problemelor de tipul schimbărilor climatice și reducerii substanțiale a diversității sistemelor biologice și ecologice precum și a globalizării și crizelor economice și energetice.

MEDGreen este o iniţiativă care se încadrează în noua strategie europeană de promovare a conceptului de „economie circulară”. Astfel, la 17 decembrie 2012, Comisia Europeană a publicat un document intitulat „Manifesto for a Resource Efficient Europe” care afirmă că „… Într-o lume în care presiunea asupra resurselor şi a mediului este tot mai mare, UE nu are de ales decât să meargă pe calea tranziţiei către eficienţa utilizării resurselor şi economie circulară”. Documentul a subliniat importanţa unei schimbări sistematice în utilizarea şi recuperarea resurselor în economie, în vederea asigurării locurilor de muncă şi a competitivităţii în viitor şi a evidenţiat posibile de urmat către economia circulară.

Economia circulară are ca scop eliminarea deşeurilor, nu doar din cadrul proceselor de fabricaţie, ci în mod sistematic, de-a lungul ciclurilor de viaţă şi a diferitelor utilizări ale produselor şi componentelor acestora. Combinarea ciclurilor de utilizare – reutilizare cu desing-ul produselor reprezintă elementul central al economiei circulare care o diferenţiază clar faţă de actualul sistem liniar „take-make-dispose”, care generează pierderi mari de energie, materiale şi resurse.
Luând în considerare tendințele și cerințele actuale din domeniul protecției mediului este necesar ca întreprinderile să aibă o abordare mai cuprinzătoare a costurilor legate de mediu atunci când își planifică investițiile.
Producția și consumul durabil au ca scop îmbunătățirea impactul pe care un produs sau serviciul îl poate avea asupra mediului pe durata întregului său ciclu de viață.
În prezent proiectanții de produse, prin cele precizate în Directiva 2009/125/CE privind proiectarea ecologică, trebuie să contribuie la reducerea consumului de resurse depunând eforturi de eficientizare a acestora. În același timp întreprinderile pot fabrica produse mai durabile prin utilizarea unei cantități mai reduse de resurse materiale încurajându-se astfel utilizarea materialelor reciclate.
Această abordare permite declanșarea generării de noi produse și servicii precum și inovări de proces și tehnologii.
Un rol important în implementarea conceptului de producție și consum durabil îl au și consumatorii, care, prin alegerile pe care le fac atunci când achizționează un bun sau un serviciu impugn caracteristici legate de economia de resurse și de proiectarea ecologică.
În concluzie conștientizarea fiecărui actor activ în mediu economic cu privire la importanța respectării regulilor de sustenabilitate: o anumită resursă naturală are funcţiuni multiple – economice, biologice, recreative, progresul tehnic neputând fi aplicat în mod unitar tuturor acestor funcțiuni; definirea clară a capitalului natural critic ce trebuie supus unor norme minimale de salvare determinând astfel un prag de utilizare al acestui capital, în scopul prezervării unui anumit stoc natural; utilizarea de resurse naturale regenerabile nu trebuie să fie mai mare decât rata de reînoire uzuală proprie a resursei respective; emisia de deșeuri trebuie să fie inferioară capacității de asimilare a acestora de către mediu devine esențială în păstrarea echilibrului mediu-societate umană.

Share
Published by
deBanat

Recent Posts

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf…

19 minute ago

Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului

În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind…

31 de minute ago

Manfred Weber și Cristopher Cîrpaci recomandă Nicolae Robu

Am urmărit emoțiile nemaîntâlnite ale lui Nicolae Robu în fața lui Alfred Simonis, Vasile Blaga,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 25 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 25.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă…

14 ore ago

Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL

În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde…

15 ore ago