Categories: Social

Tentatia interzisului: de la consum la trafic de droguri e doar un pas

Consum de canabis, apoi ecstasy, apoi cocaină și apoi… trafic. Este „calea” pe care o urmează, din păcate, tot mai mulți tineri, care nu-și dau seama că sunt la un pas de a-și distruge viața. Reabilitarea e lungă și dureroasă. Asta povestesc doi foști traficanți încarcerați la penitenciarul din Timișoara.

Consumul de droguri din România este în continuă creștere. Statisticile arată clar că tinerii sunt tot mai interesați să descopere efectele drogurilor, iar zona de vest a țării se află pe primele poziții în ceea ce privește consumul. În Banat, ca și în restul țării, la cea mai mare căutare este canabisul, dar este în creștere interesul pentru ecstasy și cocaină. Statisticile mai spun că majoritatea consumatorilor încep să experimenteze în jurul vârstei de 20 de ani. Mai mult, unele statistici arată că a crescut consumul și în rândul femeilor, în unele cazuri fiind chiar mai ridicat decât cel în rândul bărbaților.

Mai grav este altceva: de la a consuma droguri până la a face trafic nu este decât un pas. Cum îți distruge viața un astfel de pas au povestit, joi, doi tineri încarcerați la Penitenciarul Popa Șapcă. Florin are 30 de ani și a fost sportiv. Când s-a apucat de trafic de droguri era student, dar „relația” sa cu substanțele interzise data de multă vreme. „Am început să consum pe la 14 ani. Eram sportiv și în mare pare se datorează anturajului. 11 ani am consumat. Am început cu marijuana, dar ocazional am consumat și ecstasy și cocaină. Canabis fumam zilnic. Trafic am început să fac de pe la vreo 18 ani. Consumul m-a determinat să fac și trafic. (…) Am absolvit facultatea, dar nu am apucat să dau licența. Am făcut trafic ca să-mi multiplic câștigurile. (…) Sunt în penitenciar, dar o să ies peste câteva zile și vreau să-mi întemeiez o familie, să continui studiile, să susțin licența, poate și un masterat. Vreau să-mi asigur și un loc de muncă. (…) Vreau să le spun tinerilor să nu consume droguri. Să nu se apuce. De la consum ajungi la trafic. Să se gândească la cei din jurul lor, în ce anturaje umblă”, a declarat Florin. Tânărul se află pentru a doua oară după gratii, prima oară fiind încarcerat în 2005. Tot el spune că, din fericire, la ieșirea din penitenciar va avea un loc de muncă, fostul angajatorul fiind de acord să-l reprimească la serviciu.

O poveste similară are și Ciprian. Acum în vârstă de 25 de ani, tânărul este încarcerat din 2011, ispășind o pedeapsă pentru trafic de droguri de mare risc. În șase luni, va fi liber. „Am început să fac trafic puțin după ce am împlinit 18 ani. Am fost sportiv, am fost boxer și am avut un accident la ochiul stâng. A trebuit să fac o pauză de doi ani și în această pauză am deviat de la drumul meu. Am început să consum și am ajuns să fac trafic. La început consumam doar canabis, apoi cam din toate. Mi-am dat seama că viața pe care am dus-o înainte să ajung aici nu este ceea ce pare și regret, nu aș mai face așa ceva niciodată. Cred că e vorba de tentație și toată lumea e tentată de ceva interzis. (…) În penitenciar există foarte multe programe care te ajută să treci peste această chestiune. Cred că dacă primeam o pedeapsă mai mică era mai bine, pentru că lecția oricum ți-o înveți. Încă nu știu ce o să fac când ies, dar sper să continui cu sportul”, a spus tânărul.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

16 minute ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

29 de minute ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

8 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

11 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

11 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

14 ore ago