Categories: Sănătate

La Spitalul Judetean se opereaza… cu robotul! Tehnologia e de ultima ora, dar e nevoie de bani

Spitalul Județean Timișoara a mai înregistrat o premieră, după cea de săptămâna trecută, când a fost făcută prima operație cu un robot chirurgical. De această dată, a fost vorba despre o operație robotică pentru afecțiuni ale prostatei. Reprezentanții spitalului spun că în viitor vor încerca să facă în jur de două operații pe săptămână și speră ca în cel mai scurt timp astfel de intervenții să fie susținute financiar de Ministerul Sănătății.

Spitalul Județean Timișoara este al treilea centru de chirurgie robotică din țară, asta după ce s-a achiziționat un aparat performant pentru acest tip de operații. Robotul va fi folosit în mare parte pentru operații urologice, dar există și alte domenii medicale unde se vor putea face intervenții. Mașinăria a costat 1,5 milioane de euro, bani proveniți dintr-un proiect finanțat de guvern și de la UE, a cărui valoare totală a fost de patru milioane de euro. Operațiile vor fi suportate însă din fondurile proprii ale Spitalului Județean, iar prețurile sunt destul de piperate. O intervenție de acest tip costă în jur de 3.000 de euro, dar costurile pot crește. Spitalul Județean Timișoara a început deja procedurile prin care solicită Ministerului Sănătății să susțină financiar chirurgia robotică, așa cum a făcut până în 2013.

„Din 2013 programul a fost întrerupt și acum se dorește reluarea lui. Am informații certe că și centrul din Cluj a trimis o nota pentru a cere același lucru. (…) Aceste operații nu sunt un moft. Este cea mai corectă chirurgie care se poată aplica în anul 2015, dar nu poate garanta succes de 100%. Un cancer rămâne un cancer. Ca recuperare și reintegrare socială este incomparabilă față de intervențiile clasice. În câteva zile, pacientul poate deja să-și reia o parte din funcții, ceea ce la operațiile celelalte durează mult mai mult. Dar, repet, medicii nu sunt Dumnezeu”, a declarat directorul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina. Dacă Ministerul Sănătății va da curs cererii rămâne de văzut, dar indiferent de răspuns, chirurgii timișeni își propun să continue intervențiile robotice. Profesorul Lazăr Fulger, coordonatorul echipei care a realizat prima operație robotică de la Timișoara, estimează că în primul an se vor face în jur de două operații pe săptămână. Numărul intervențiilor va crește odată cu trecerea timpului, după ce medicii se vor familiariza întrutotul cu noua tehnologie. „Acest procedeu care extrem de eficient se adresează pacientului diagnosticat precoce cu cancer de prostată”, a declarat șeful Secției de Urologie, Viorel Bucuraș. Tot acesta a ținut să specifice că intervenția este imposibilă în cazul cancerului în stadii avansate, așa că timișorenii sunt sfătuiți să-și facă toate controalele necesare și să nu neglijeze gravitatea unui cancer de prostată.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

O oră ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

2 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

6 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

6 ore ago