Nu mai există dubii: Timișoara nu va avea spital regional construit cu sprijinul Ministerului Sănătății. Bucureștiul susține exclusiv înființarea unor noi unități sanitare regionale la Cluj-Napoca, Craiova și Iași, considerate prioritare la accesarea de fonduri europene.
Interpelat de Sergiu Vizitiu, un deputat PSD de Iași, pe tema studiilor de fezabilitate pentru spitalele regionale, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a catadicsit să ofere un răspuns după trei luni și jumătate. Adresa oficială nu are vești bune pentru Timișoara: un eventual spital regional nu intră în vederile Ministerului Sănătății, cel puțin nu până în 2020. „În Acordul de parteneriat pentru perioada 2014-2020, la obiectivele infrastructurii de sănătate și sociale cuprinse în cadrul Obiectivului tematic 9 – Promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei, figurează construirea a trei spitale de urgență. Ca obiective prioritate sunt considerate Spitalul Regional de Urgență Județean Iași, Spitalul Regional de Urgență Județean Cluj-Napoca și Spitalul Regional de Urgență Județean Craiova. Locațiile au fost alese ținându-se cont de starea actuală a spitalelor județene de urgență din cele trei locații – sistem pavilionar la Cluj și Iași, necesitarea consolidării pentru Craiova, cât și de adresabilitatea acestora”, precizează Nicolae Bănicioiu.
Cele trei unități sanitare sunt singurele nominalizate în adresa în care șeful Sănătății explică de ce în România nu s-a construit, în ultimii zece ani, niciun spital de mari dimensiuni. Bănicioiu mai precizează că pentru toate cele trei spitale există studii de fezabilitate realizate în perioada 2007-2008, care trebuie însă actualizate. În iarna lui 2014, premierul Victor Ponta anunța prioritățile în domeniul sanitar pe viitorul exercițiu financiar european. Printre acestea, construirea exact a acestor trei spitale. Declarația a stârnit multe reacții, cea mai controversată fiind aceea a deputatului liberal Horia Cristian, care spunea, înainte de ruperea USL, că nu înțelege agitația pe marginea acestui subiect și că Timișoara ar trebui să se obișnuiască cu ideea că „nu este buricul pământului”.
În toamna anului trecut, aflat în vizită la Timișoara, ministrul Bănicioiu făcea o tură de promisiuni. „Veți avea garanția că sănătatea din județul Timiș este o prioritate, există o variantă și în ceea ce privește spitalul regional. L-am împuternicit pe secretarul de stat Dorel Săndesc (fost șef al Secției ATI a SCJUT – n.r.), să fiu sigur că Timișul va fi prioritar, pentru introducerea unui memorandum în guvern pentru un parteneriat public-privat. Are deja câteva variante și în scurt timp o să poată să vă dea câteva vești bune”, afirma oficialul. Se întâmpla pe 9 octombrie…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…
Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna…