Categories: EconomicUltima ora

Verde pe autostrada, spre Ungaria! Ponta, spectator in carje / FOTO

Lotul II al Autostrăzii Nădlac-Arad, dar și noul punct de trecere a frontierei Nădlac II (România) – Csanadpalota (Ungaria) au fost inaugurate oficial sâmbătă. Premierul Victor Ponta a venit în cârje și n-a tăiat nici măcar panglica. Românii au de acum undă verde, pe autostradă, de la Arad la Budapesta și, de acolo, spre restul Europei.

De acum, românii vor putea merge șnur spre Budapesta și, de acolo, spre restul Europei. Premierul Victor Ponta a venit, sâmbătă, în cârje, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II (România) – Csanadpalota (Ungaria). Cu o desfășurare impresionantă de forțe și câteva zeci de polițiști de frontieră ținuți în soare, cu steaguri tricolore în mâini, exact pe linia de demarcație dintre România și Ungaria s-au tăiat panglicile inaugurale. Partea maghiară a fost reprezentată de vicepremierul Semjen Zsolt, iar cea română, de ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. Ponta a asistat de pe margine, în cârje, dar apoi a venit să-i strângă mâna vicepremierului ungar. Nici măcar discurs n-a ținut Victor Ponta, care a asistat de pe un scaun la momentele oficiale, lăsându-l pe ministrul Marius Nica să vorbească despre „măreața realizare” inaugurată sâmbătă: o autostradă care ar fi trebuit finalizată în 2012…

Lotul II din Autostrada Nădlac – Arad are în total 16 kilometri, șase dintre fiind deschiși circulației la finele anului trecut. Practic, sâmbătă a fost tăiat panglica pentru ceilalți zece kilometri, între intre DN 7 Pecica și Arad. Autostrada Nădlac – Arad a fost construită greu de tot, cu multe peripeții. Aceasta are o lungime totală de 39 de kilometri, împărțiți în două loturi. Primul a revenit asocierii româno-portugheze Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, iar al doilea a fost adjudecat de Alpine Bau. Lucrările au început în 2011 și ar fi trebuit finalizate într-un an și jumătate. Ambele contracte inițiale au fost însă reziliate de CNADNR: primul, în 2012, iar al doilea, în vara lui 2014, după ce Alpine Bau a dat faliment, în momentul în care lucrările erau finalizate în proporție de peste 84%. În cele din urmă, autostrada a fost realizat de asocierea italo-germană Astaldi-Max Boegl.

Noul punct de control are câte zece benzi pe sens, cu câte zece cabine duble, în care vor sta polițiști de frontieră români și maghiari. Patru benzi sunt pentru autoturisme, patru pentru automarfare, nefiind inclus transportul de mărfuri ce trebuie controlate fitosanitar și veterinar și transportul de marfuri periculoase, iar două sunt pentru autocare. Camerele video instalate la cabinele de control identifică automat numerele de înmatriculare, iar programele informatice afișează dacă mașinile sunt furate și dacă au vigneta platită. Din 15 iulie, automarfarele cu o capacitate de peste 7,5 tone nu vor mai putea tranzita Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac de pe DN 7.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

5 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

6 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

8 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

8 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

9 ore ago