Categories: Primăria Timişoara

Vor sau nu timisorenii un „kitsch” pe Bega? Un ONG cere dezbatere publica pe tema fantanii

Un ONG îi cere primarul Nicolae Robu să consulte atât timișorenii, cât și arhitecții și reprezentanții mediului de afaceri, privind utilitatea fântânii muzicale de două milioane de euro. Președintele Institutului de Dezvoltare Locală susține că a primit „interzis” pe pagina de Facebook a edilului, după ce și-a exprimat dezacordul față de acest proiect. UPDATE: Nicolae Robu spune că nu are ce discuta cu „toți cârcotașii care vor să frâneze dezvoltarea Timișoarei”.

Primăria Timișoara a lansat, la finele lunii iunie, o invitație de participare privind investiția ,,Fântână ornamentală Canal Bega”. Municipalitatea e dispusă să plătească pentru studiul de fezabilitate 145.000 de lei, cu tot cu TVA, iar documentația trebuie întocmită în 60 de zile de la desemnarea firmei câștigătoare. Fântâna arteziană multimedia va fi amplasată pe râul Bega, între podul Tinereții și podul Traian. „Jocurile de apă vor reflecta liniștea dimineților, uneori cețoase, vor amplifica prin iluminatul subtil și mișcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind în permanentă concordanță cu starea generală a peisajului (…)”, se precizează în tema de proiectare. Fântâna va avea câteva zeci de jeturi de apă cu formă de evantai, dar și o platformă plutitoare retractabilă, cu dimensiunile de minimum 50 m lungime și 5 m lățime, pe care vor fi amplasate mai multe seturi de efecte de apă. Nu vor lipsi un ecran de apă de mari dimensiuni, precum și efectele de ceață. Prețul pentru realizarea fântânii: în jur de două milioane de euro.

Proiectul mult dorit de primarul Nicolae Robu are însă și contestatari. Pe rețelele de socializare s-a comentat îndelung (in)utilitatea unei fântâni muzicale, dar și lipsa de consultare a opiniei publice legată de o astfel de investiție. Ultimii contestatari oficiali sunt cei de la Institutul pentru Dezvoltare Locală. „Considerăm că un asemenea proiect este kitsch, de prost gust, și nu reprezintă imaginea oraşului Timişoara. Suma de două milioane de euro poate fi investită în evenimente culturale care pot contribui cu adevărat la imaginea oraşului şi care pot aduce Timişoarei titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Cu astfel de investiţii în proiecte neo-comuniste, grandioase si lipsite de substanță, Timişoara nu are nici o şansă în această competiţie europeană”, susține Grațian Mihăilescu, președintele IDL.

Solicitarea ONG-ului e clară: ar trebui ca primăria să organizeze consultări publice cu locuitorii oraşului, pentru a dezbate ideea unui astfel de proiect. „De asemenea pe lângă consultările cu cetăţeni, primăria trebuie să consulte şi arhitecţi din Timişoara, dar şi sectorul academic şi sectorul business, conform principiilor legate de guvernanţa multi-nivel”, mai spun cei de la IDL. Fântâna arteziană cu muzică și lumini este unul din proiectele promise încă din campania din 2012 de Nicolae Robu. Grațian Mihăilescu și-a exprimat nemulțumirea și pe pagina de Facebook a primarului și… s-a ales cu interzicerea de a mai posta acolo.

UPDATE: Primarul Nicolae Robu nu e deloc impresionat. „Nu am ce discuta cu toți cârcotașii, cu toți protestatarii. Nu pot ei să frâneze dezvoltarea Timișoarei. Pe Facebook și acum este un sondaj. Cel puțin 80% din cei ce răspund la sondaj, și nu sunt puțini, agreează. Nu o să fim la cheremul celor care sunt împotrivă la absolut toate proiectele, pe ei nu-i interesează Timișoara, pe ei îi intereseaza să boicoteze proiectele administrației Robu, despre asta vorbim”, spune edilul. Cât despre o eventuală dezbatere publică, răspunsul primarului a fost și mai evaziv. „Nu va fi nicio dezbatere, facem ce ne obligă legea, nu ce ne obliga ei. Când va fi, vom face, deocamdată suntem la faza de studiu de fezabilitate. Este un sondaj pe pagina Public Figure… De oriunde poate să voteze oricine, mă liniștește sondajul, nu am emoții”, a mai declarat Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

3 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

4 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

5 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

6 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

6 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

7 ore ago