Finantarea cluburilor sportive ramane in aer! CL a respins proiectul primarului, luni urmeaza alt plen

Contractul cadru pentru finanțarea, din bani publici, a cluburilor sportive nu a trecut joi de votul consilierilor locali. Social-democrații s-au abținut, susținând că nu au avut timp să studieze raportul Curții de Conturi, care a stabilit că finanțarea acestora, în ultimii ani, a fost ilegală. Situația este dificilă mai ales pentru BC Timișoara, care e în pericol să nu participe în cupele europene.

Legea sportului, prin care este reglementat și modul de finanţare al cluburilor sportive, a fost modificată în primăvară, dar normele de aplicare nu au apărut nici până acum. În aceste condiții, Primăria Timișoara nu a dat niciun leu pentru echipele de baschet, fotbal, handbal și rugby, în contul actualei ediții de campionat. În plenul de joi, primarul Nicolae Robu le-a propus consilierilor un contract-cadru care, împreună cu anexele sale, să stabilească exact pe ce se vor duce banii. „În baza noii legi, facem un contract, mergem pe ideea de a plăti cotizație. Nu mai aşteptăm după norme, adoptăm aceste contracte pe care le vom semna cu asociaţiile sportive şi vom începe să dăm bani. Nu putem să le ducem în faliment sau le lăsăm să ajungă la penalități, la restanțe, inclusiv către stat”, explica edilul.

Proiectul a intrat pe ordinea de zi și a stârnit discuții care au durat aproape două ore. Social-democrații au propus, prin vocea liderului de grup Alfred Simonis, retragerea lui, pentru a putea consulta, în prealabil, raportul Curții de Conturi, care a stabilit că finanțarea cluburilor în ultimii ani a fost ilegală. „Din experienţa mea cu Camera de Conturi nu înclin să cred ce spun toţi audiorii acesteia. Mi se pare însă un pic forţat să fim nevoiţi să votăm asocieri cu cluburi sportive. Consilierii locali nu au avut voie să ia raportul curţii acasă, nici măcar concluziile acestuia. (…) Eu vă propun să retrageţi de pe ordinea de zi acest proiect. Să ne consultăm şi noi cu jurişti, cu specialiştii noştri şi să avem o poziţie într-o şedință ulterioară. În caz contrar, grupul PSD nu va vota acest proiect”, a spus Simonis.

Proiectul nu a fost retras și, în ciuda explicațiilor in extenso oferite de consilierul liberal Ciprian Jichici, a căzut la vot, cu doar 13 voturi pentru. PSD-iștii au fost însă de acord să se reîntâlnească în ședință de plen luni, după ce vor consulta raportul Curții de Conturi. Situația este foarte dificilă în cazul lui BC Timișoara, care este la un pas să nu poată participa în cupele europene. Clubul nu-și poate cotizaţia către FIBA, iar termenul limită este chiar luni, 31 august. „E o încălcare extrem de gravă a libertăţii decizionale a CL Timişoara. Din nefericire, dincolo de greşelile gramaticale flagrante şi de minciunile sfruntate din acest raport, există câteva probleme fundamentale de fond. Poziţia Curţii de Conturi este o ingerinţă inacceptabilă în activitatea consiliului local, iar repercusiunile asupra activităţii sportive a cluburilor sportive din Timişoara vor fi semnificative, probabil începând cu incapacitatea de a participa în cupele europene, respectiv campionatele naţionale (…) Autoritatea locală trebuie o dată pentru totdeauna să își asume dacă vrea să sprijine sportul în Timişoara, sau nu. Şi dacă decizia e să nu sprijinim sportul, atunci să ne-o asumăm şi să o spunem public (…) Având în vedere că în urma acestor şicane ale curţii de conturi, finanţările au fost sistate, în acest moment suntem în imposibilitatea de a face această plată”, a declarat liberalul Ciprian Jichici. Primarul Nicolae Robu pare mult mai optimist și spune că un vot favorabil dat luni acestui proiect va debloca situaţia. „Ziua de luni este lungă”, a spus edilul. Acum, rămâne de văzut dacă plenul CL va avea cvorum, în condițiile în care unii consilieri au anunțat deja că nu vor participa, pentru că pleacă în vacanță.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

O oră ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago