Primarul de Săcălaz Ilie Todașcă a fost atestat documentar și chiar istoric în vara lui 1954, la Vatra Dornei. Pentru prima oară, căci așa, doar „atestat”, a mai fost mulți ani în Partidul Democrat, apoi rebotezat Democrat-Liberal. Când s-a plictisit de „portocalii”, primarul de Săcălaz s-a mai atestat o dată documentar și la PSD, pentru ca s-ajungă în zilele noastre să cocheteze cu încă o atestare, tot documentară, la anul, de alegeri, în partidul „generalului Izmană”. Dar nu asta îl face pe Ilie Todașcă simpatic. Plimbăreți ca dumnealui, ca să nu spun traseiști, sunt mulți în politică. Omului îi plac cheful și voia bună și ce s-a gândit să facă pentru contribuabilii comunei sale, dacă tot suntem înainte de alegeri? Normal, un chef. Împreună cu un documentarist colaborator al său au convenit că satul Beregsău Mare, aparținător Săcălazului, ar merita o aniversare a 700 de ani de la prima atestare documentară. Frumos, cu procesiune, simpozion, chef la căminul cultural, cu guriști producându-se pe scenă pentru toată suflarea satului, că numai o dată împlinește localitatea frumoasa vârstă de 700 de ani.
Așa ar fi normal, doar că detalile astea de potrivire a datelor istorice nu mai contează când mai mulți oameni doresc să serbeze și să se simtă bine. Doar că, așa cum spune prof. Viorel Boldureanu, prima atestare documentară a Beregsăului datează din 1335, în urmă cu 680 de ani, iar așa cum scrie prof. Ioan Hațegan, de Beregsău Mare se amintește din anul 1349, la exact 666 ani, o rotundă și dată dracului cifră. Dar asta chiar nu mai contează, de vreme ce amândoi distinși intelectuali au girat evenimentul, cu prezență sau prin semnarea unei lucrări intitulate „Beregsăul Mare, dragostea mea 1315-2015”. Cele mai imbatabile argumente în favoarea celor care au plămădit evenimentul au fost izvoarele orale de genul „s-a auzit din bătrâni”, probabil niște matusalemi și highlanderi care-au furnizat azi-ieri dovada determinantă pentru cei care au pus bazele „Asociației Beregsău 700”.
La urma urmelor, nici nu mai contează datele. Cine știe dacă și 1335 sau 1349 sunt datele precise? Șansa ca Ilie Todașcă să potrivească astăzi la fix sărbătoarea era oricum destul de mică și era păcat să nu prindă omul pe scaunul de primar o acțiune atât de milenară, plină de fior artistic, rafinamente culinare și chiar etilice. Interpreții Ioan Dragomir-Papu, Doriana Tudor, Dumitru Stoicănescu, Andreea Voica și Petrică Moise au asigurat voia bună, firme din zonă au pus umărul cu o sponsorizare în natură sau cash, iar Primăria Săcălaz a băgat banul gros, aproximativ 60.000 lei, vreo 13.500 de euro, după cum ne-au parvenit informațiile „din bătrâni”. Uite, exact la genul ăsta de execuție bugetară mă gândeam când lăudam alocarea, recent, de la Guvernul Ponta a vreo 92 milioane de lei Timișului, dar mă îngrozeam cum vor fi ei cheltuiți înainte de alegeri.
* Beregsău Mare. Prima atestare documentară * 1335, conform Viorel Boldureanu; * 1349, conform Ioan Hațegan, * 1332-1337, conform Wikipedia, * 1315, conform Ilie Todașcă și colaboratorii. Personalități ale satului: Aurel Cosma (1867-1931), primul prefect român al județului Timiș-Torontal; Coriolan Baltă (1881-1946), fost prefect; Adrian Cireap și Florin Mihoc, realizatori TV.
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…