Categories: Ziaristu' de terasă

Cum sa-ti faci reclama la misto cu „olimpica” Maria Grapini

Ați auzit de Asociația Culturală „Constantin Brâncuși”? Nu, nu este din Târgu-Jiu, Rovinari sau Târgu Cărbunești, ci exact din Timișoara. Și are drept scop, printre altele, „omagierea unor personalități cu rădăcini în zona Banatului s-au care și-au desfășurat activitatea în Banat”. (Am citat exact, inclusiv forma originală de a-l scrie pe „sau” atunci când îl înlocuiește pe „ori”). Dincolo de faptul că o asociație bănățeană apelează în titulatură la numele unui gorjean, altfel o imensă personalitate artistică a României, trebuie apreciat că ea promovează cultura, implicit limba română. Chiar și prin greșeli halucinante de gramatică, de neiertat la un copil de clasa a II-a, darmite la o ditamai asociație culturală.

Revenind la întrebarea din start, sunt connvins că prea puțină lume a auzit de ea. Cel puțin până zilele trecute. Atunci când culturala asociație s-a gândit să dea niște premii. Unul dintre ele a ajuns taman la europarlamentarul Maria Grapini și înseamnă, în fapt, încununarea unei campanii fără precedent pe care aceasta a dus-o de vreo doi ani, în special pe Facebook. Și mă refer la neobosita luptă dusă pentru schimonosirea limbii române. S-a ajuns până acolo că unii internauți au creat un site care traduce orice mesaj în limba… „grapineză”. Fiindcă Grapini a fost premiată de asociația în cauză pentru… promovarea limbii române.

Ca atare, e de la sine înțeles că a-i da un astfel de premiu Mariei Grapini este ca și cum i-ai da lui Hitler un premiu pentru pace sau lui Bin Laden unul pentru lupta împotriva terorismului mondial. Subtili, cei din asociația amintită, probabil pentru a fi în rezonanță perfectă cu premiata lor, au făcut o imensă greșeală chiar pe diploma acordată europarlamentarului. Acolo unde se spune că premiul a fost acordat și pentru… „participarea la FESTIVALULUI DOINELOR” de la Orțișoara-Seceani.

Altceva rezultă însă din această poveste tragi-comică. Dacă până mai ieri nimeni nu auzise de asociația condusă de fostul prefect PSD-ist Horia Ciocârlie, acum s-a vorbit despre ea în toată media, atât locală, cât și mai ales națională. La urma urmei, reclama negativă tot reclamă e, având măcar darul de-a te scoate din anonimat. Chiar cu riscul de-a fi penibil. Fiindcă o primă obligație a unei asociații culturale este ca măcar să utilizeze în mod corect limba română. Și apoi să nu facă bășcălie premiind, pentru „promovarea limbii române”, oameni care se află în plin război cu aceasta. Chit că doamna în cauză se laudă c-a fost olimpică la limba română.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

9 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

10 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

12 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

13 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

18 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

18 ore ago