Probabil evenimentul cultural-expozițional al anului la Timișoara va fi expoziția Brâncuși, care va avea loc la Muzeul Național de Artă. Instituția, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a lansat licitația pentru găsirea firmei care va asigura operele de artă care vor sosi la eveniment din diferite părți ale lunii și care sunt evaluate la milioane de…
Două expoziții de primă mână, Brâncuși și Brauner, în planul cultural al Consiliului Județean Timiș pe 2023
Consiliul Județean Timiș își va duce mai departe partea sa din obligațiile asumate în calendarul TM 2023, spune Alin Nica, președintele instituției. Mai mult, sumele alocate proiectelor culturale va crește semnificativ, iar surpriza anului în care Timișoara devină Capitală Europeană a Culturii, vor fi două expoziții de primă mână, care vor prezenta creațiile lui Constantin…
Un cui pentru… Cumintenia Pamantului! Proiect alternativ de strangere de fonduri
Mai mulți tineri care locuiesc în Timișoara au pornit un proiect ambițios și… mai altfel, prin care vor să strângă bani pentru Cumințenia Pământului. Ei vor realiza, cu 7.000 de cuie și 20.000 metri de ață, o lucrare care va fi scoasă, la final, la licitație. Între timp, puteți dona câte 10 lei pentru un cui.
Schita originala a Coloanei Infinite, expusa in public pentru prima data, la Art Encounters
Pe 27 octombrie 1938, la Târgu-Jiu, a fost inaugurată Coloana Infinită, a lui Brâncuși. În octombrie 2015, la Timișoara, este expusă pentru prima dată cea dintâi schiță a celebrei sculpturi, așa cum a fost ea desenată de genialul sculptor român. Se întâmplă la Art Encounters, în expoziția „Șiruri secvențiale”, de la Palatul Baroc.
Cum sa-ti faci reclama la misto cu „olimpica” Maria Grapini
Ați auzit de Asociația Culturală „Constantin Brâncuși”? Nu, nu este din Târgu-Jiu, Rovinari sau Târgu Cărbunești, ci exact din Timișoara. Și are drept scop, printre altele, „omagierea unor personalități cu rădăcini în zona Banatului s-au care și-au desfășurat activitatea în Banat”.
„Expeditia Brancusi” a ajuns la Paris
Autorităţile franceze de cel mai înalt rang au fost informate de solicitarea românilor cu privire la repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi. Luni după-amiaza, scriitorul Laurean Stănchescu a avut intrare în Parlamentul francez şi la preşedinţie.
Cu tulnicarese, din nou, pe urmele lui Brancusi / FOTO
Laurean Stănchescu, scriitorul care în luna mai a pornit pe jos, de la Hobiţa la Paris pentru a cere repatrierea osemintelui lui Constantin Brâncuşi, şi-a reluat pelerinajul, de data aceasta cu o maşină. Bărbatul este însoţit de patru tulnicărese, între care celebra Argentina Floca din satul Avram Iancu.
Din motive financiare si de sanatate, marsul Brancusi s-a oprit in Budapesta
Marşul cultural Hobiţa – Paris realizat de Laurian Stănchescu, pe jos, din satul natal al lui Constantin Brâncuşi până în capitala Franţei, s-a oprit la Budapesta. Călătorul spune că a rămas fără bani şi s-a întors în Bucureşti.
Mars in doi, pentru Brancusi
Reface traseul lui Constantin Brâncuşi, pe jos, pentru a îndeplini ultima dorinţă a marelui sculptor. Laurian Stănchescu vrea să aducă în România rămăşiţele pământeşti ale lui Brâncuşi şi speră ca, prin marşul său, să convingă autorităţile franceze.
Pe jos spre Paris, pentru a-l aduce acasa pe Brancusi
Expediţia Brâncuşi va pleca, de la Timişoara spre Paris, luni, la ora 11, de la monumentul din faţa Catedralei Mitropolitane. Iniţiatorul ei, Laurian Stănchescu, vrea să aducă în România rămăşiţele pământeşti ale celebrului sculptor.
Strabate Europa pe jos, din dragoste de Brancusi
A plecat de la Hobiţa, pe jos, spre Paris, într-un demers pe care unii l-ar putea considera pură nebunie. Va ajunge în Franţa în septembrie şi speră să-i poată înmâna o scrisoare preşedintelui Nicolas Sarkozy. Laurian Stănchescu vrea să convingă autorităţile franceze să fie de acord cu repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi.