Categories: Invatamant

Daca vrea supercamin, UVT trebuie sa cheltuiasca 9,5 milioane de lei in trei luni!

Supercăminul Universității de Vest este, de mai bine de doi ani, doar în stadiul de viitoare fundație. Estimată să coste 16 milioane de euro, construcția imobilului care ar trebui să găzduiască 700 de studenți s-a oprit practic înainte de a începe, iar firma care ar trebui să execute lucrarea este în insolvență. Ministrul Educației a făcut acum noi promisiuni de finanțare.

În iulie 2013, la Timișoara s-a pus piatra de temelie a ceea ce ar fi trebuit să devină cel mai modern cămin studenţesc din oraș. „Duplexul” cu aproape 700 de locuri costă 16 milioane de euro. Vor fi camere cu două locuri şi baie proprie, săli de fitness și de lectură, dar şi mai multe spaţii comerciale. Lucrările s-au oprit însă practic înainte de a începe, iar în 2014 la Timișoara nu a ajuns niciun leu pentru această investiție. De altfel, până acum, Ministerul Educației a dat doar 2.9 milioane de lei. Luni, la deschiderea anului universitar de la UVT, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că instituția timișoreană va primi 1,5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de la bugetul de stat, dar și că aceasta va avea voie să folosească bani proprii. „Avem o deblocare de opt milioane de lei din fondurile proprii ale universității, pe care până acum nu le puteam folosi pentru căminul nou. Acum am mai negociat și ca 1,5 milioane de lei să fie dați din banii ministerului”, a explicat prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara.

Teoretic, banii există, dar nu se știe dacă, practic, vor putea fi și folosiți. „Lucrările pot începe chiar din momentul acesta. Probleme sunt însă la constructor (…) Noi avem banii disponibili și putem face plăți când lucrările există”, mai spune Pirtea. Maratti Construcții, firma care a câștigat atât licitația pentru acest cămin, cât și cea pentru sala polivalentă a Politehnicii, este în insolvență. Deși ar exista și varianta unei noi licitații, rectorul UVT spune că nu se pune problema. „Procedura de insolvență este foarte bine reglementată, nu înseamnă neapărat faliment. Firma care răspunde de această insolvență prioritizează lucrările. Am discutat cu o doamnă de la firma de lichidări care a preluat compania și își dorește ca acest contract să continue”, a explicat Pirtea. Sumele menționate mai sus pot acoperi aproximativ 60% din lucrările de construcție, dar există riscul ca toate fondurile, fie că sunt ale UVT sau sunt date de guvern, să fie pierdute. „Acești bani trebuie cheltuiți până la 31 decembrie, altfel rămân în sold, nu pot fi reportați pentru anul viitor. Dacă constructorul este capabil să demareze lucrări de aceste sume și să avanseze lucrări conform planului, noi avem banii la dispoziție. Asta-i legea bugetară”, a mai spus rectorul UVT.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

12 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

13 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

13 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

13 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

13 ore ago