Categories: Ziaristu' de terasă

De ce s-a aruncat Grindeanu in bratele lui Dragnea

Victor Ponta e deja istorie, politic vorbind. O istorie tragi-comică a unui personaj care a reușit să-l întreacă, după două secole și jumătate, pe vestitul baron Munchausen. Deja se poate pregăti de raliuri, baschet sau plimbat copiii în Cișmigiu și jucat un șah cu pensionarii. Probabil nici pe la guvern nu va mai face mulți purici. Oricum, el a ajuns un fel de prizonier de lux în Palatul Victoriei, unde doar execută ordinele venite dinspre Liviu Dragnea și ai lui. Tot pe centura politichiei au ajuns și ceilalți doi membri ai toxicului triumvirat care a pus la un moment dat labele pe țară, întru îmbogățirea unuia și potolirea setei de putere a ceiluilalt.

Și mă refer aici la Ghiță „Senzațional” RTV și popa Ilie de la Mănăstirea Secu. Primul va avea timp acum să-și finalizeze proiectul de transformare a televiuzinii din dotare într-un nou OTV, iar în timpul liber poate să scrie niște cărți. Să fie pregătite, dacă ajunge – și are șanse să ajungă! – acolo de unde ieși mai repede dacă te faci scriitor. În schimb, al doilea ar vrea o tură pe la Curtea de Conturi, cică ar avea calificare pentru asta obținută la Facultatea de Teologie. Din păcate pentru el, cică s-ar încălca legea prin această numire, el având încă un dosar la DNA. Ca să nu mai spun că atunci când ai unul, de obicei mai vine unul. Și încă unul și… tot așa.

Evident că cei trei nu puteau să facă totul dacă nu aveau în spate un fel de camarilă formată din oameni de încredere. Asta, ca să nu le spun țuțări. Și n-au fost puțini, printre ei regăsindu-se de la miniștri la ziariști și băgători de zeamă, multe personaje care au profitat cum au putut, rămânându-le câte un oscior de la masa cea mare. După aburcarea lui Dragnea în fruntea PSD, unul câte unul dintre acești indivizi care înainte îi ridicau osanale lui Ponta și familiei sale au început să se reorienteze. Că, deh!, are și devotamentul o limită. Și unii au familii de hrănit și cariere politice în față. O astfel de piruetă de 180 de grade și un salt întins în brațele lui Dragnea le-a făcut chiar președintele PSD Timiș, Sorin Grindeanu, deputat și ministru în Cabinetul Ponta. Un om despre care se știa demult că, în afara relației pe linie de partid, îl leagă și o mare prietenie de Victor Ponta. Or, chiar Grindeanu a fost cel care a dat primul semnalul de urgentare a Congresului PSD, lucru dorit de Dragnea. Interesant, un demers bine mediatizat și în presa națională. Ulterior, mai mulți apropiați ai lui Dragnea din diverse filiale județene au cerut același lucru.

Grindeanu a făcut anunțul la puțin timp după ce șeful interimar al PSD a anunțat că verdictul final în Dosarul „Referendumul”, în care are o condamnare cu suspendare în prima instanță, va fi amânat. Ce legătură are asta cu demersul lui Grindeanu, imediat. Oricum, la puțin timp după ieșirea liderului PSD Timiș, Dragnea și-a anunțat o vizită intempestivă în Timișoara, probabil drept mulțumire. Pragmatic vorbind, Grindeanu și-a jucat bine cartea într-o lume politică în care nu există sentimente și gratitudine. Dacă nu se arunca în brațele lui Dragnea și miza în continuare pe calul mort numit Ponta, avea numai de pierdut, poate chiar șefia filialei. Acolo unde îi suflă în ceafă fostul baron Titu Bojin, aflat în relații mult mai bune cu Dragnea, dar mai proaste cu DNA. Și am rămas dator cu un răspuns la întrebarea de ce vrea Dragnea urgentarea congresului. Ei bine, acesta ar trebui să se desfășoare neapărat înainte de amintita sentință. Fiindcă la congres va fi modificat statutul PSD, astfel încât să-i permită lui Dragnea să candideze și în cazul unei condamnări definitive. Lucru care nu se poate face pe actualul statut. Și ar da prost ca, în cazul unui congres ulterior condamnării, să se modifice statutul doar pentru a putea candida… unicul candidat Altfel, Victoraș nu mai poate decât să constate, precum Cezar pe vrem.uri (scuzată-mi fie comparația!) și, mâhnit, să exclame: „Și tu, Grindene?”.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

3 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

6 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

6 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

8 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

9 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

9 ore ago