Solutie extrema pentru salvarea Bailor Turcesti! S-ar putea ajunge la blocarea lucrarilor / FOTO

Protestul pentru salvarea Băilor Turcești din Piața Libertății, convocat pe Facebook, s-a ținut, joi după-amiază, pe o ploaie mocănească. Oamenii au cerut primăriei să nu permită îngroparea vestigiilor și sunt dispuși chiar să împiedice lucrările! Primarul Nicolae Robu spune că n-are cum să schimbe soluția propusă de specialiști.

Soluția acceptată de Ministerul Culturii pentru Băile Turcești din Piața Libertății este „conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor Turceşti”. Practic, vestigiile vor fi „îngropate” în pavaj, locul în care se află acestea urmând să fie marcat la suprafață. Ideea este contestată însă de mai mulți timișoreni, care s-au strâns joi, în zona Băilor Turcești, într-un protest organizat, prin intermediul Facebook, de arheologul Alexandru Hegyi, de la Universitatea de Vest. „Din păcate, strada Lucian Blaga a distrus o mare parte din băile turcești, pentru că pe acolo sunt vreo 15 linii de canalizare, apă, electricitate, telecomunicații, gaz etc. O parte din aceste băi s-au păstrat însă destul de bine. Nu s-a păstrat exact ceea ce e mai interesant, zona în care se facea focul și unde erau bazinele. S-au găsit totuși dalele de caramida, pe sub care circula aerul cald și se încălzeau băile după sistemul roman”, a explicat arheologul Dorin Micle.

Un alt reputat specialist timișorean, Florin Drașovean, susține că vestigiile ar trebui, în primul rând, conservate. „Conservarea prin îngropare este o idee falsă. Le vom acoperi și procesul de degradare va continua. Spunea cineva că după 20 sau 30 de ani vor putea fi descoperite și puse în valoare. E o minciună sfruntată. Ele nu vor mai exista atunci, se vor distruge. Dorim ca aceste vestigii să fie în primul rând conservate și după aceea puse în valoare”, a declarat Drașovean. Printre cei care au participat la protest s-au numărat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului, sau Szekernyes Janos, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Timiș.

Arheologul Alexandru Hegyi, de la UVT, inițiatorul protestului, spune că s-ar putea ajunge chiar la blocarea lucrărilor. „În zilele următoare, dacă primăria nu va avea niciun fel de reacţie, vrem să rămână câţiva oameni în permanenţă aici, cumva în calea celor care vor să îngroape aceste vestigii. Sperăm că primăria va avea totuși maturitatea de a regândi situaţia şi de a pune în aplicare proiectul iniţial. Sperăm să nu se ajungă la situaţia în care vom fi nevoiţi să coborâm în interiorul şantierului pentru a stopa îngroparea, fizic vorbind. (…) Comisia Naţională de Monumente Istorice a luat această decizie în absenţă. Niciun membru al acestei comisii nu a fost prezent în teren să vadă despre ce este vorba”, spune Hegyi.

Primarul Nicolae Robu nu crede că mai are ce face în acest caz. Culmea este că edilul susține că și el ar fi preferat o variantă care să permit lăsarea la vedere a vestigiilor. Dar, pentru că e specialist în calculatoare, nu în arheologie, nu are cum să intervină! „E dreptul oamenilor să-și exprime punctul de vedere, dar primăria nu are ce atitudine să ia. Trebuie să se înțeleagă că nu toate lucrurile se stabilesc după părerea străzii sau administrației. Nu are nimeni dreptul să stabilească soluții, în afară de specialiști, cu girul comisiei de monumente, după ce se știe ce trebuie conservat. Nu se pot stabili apriori soluții. Am spus în repetate rânduri, eu aș preferat să fie totul acoperit cu un material transparent, astfel încât să rămână la vedere ce este acolo. Dacă specialiștii spun că nu este potrivită soluția și vin cu argumente, și explică de ce… se creează un microclimat care distruge vestigiile, ciuperci, microorganisme, sticla nu rezistă… ei spun că în alte țări, și au dat exemple concrete, după 10 ani au renunțat la varianta cu sticlă și s-au acoperit, așa cum vor și ei, tocmai pentru ca să se poată conserva. Nu pot eu, care sunt specialist în calculatoare, să spun că soluția bună e alta”, a declarat edilul. Robu e ferm. „După câte am fost informat, există o anumită soluție de acoperire, cu anumite materiale, nu știu ce pietriș, nu știu ce nisip și așa mai departe, tocmai ca să se conserve optim. Aceasta este cea mai bună variantă de conservare, asta susțin specialiștii. Pot să-i contest?”, a conchis primarul Timișoarei.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago