Haideti sa pazim Baile Turcesti! Protest impotriva ingroparii vestigiilor din Piata Libertatii / FOTO

Băile Turcești din Piața Libertății vor dispărea de la vedere în scurt timp, odată ce muncitorii vor începe să pună în practică proiectul de conservare agreat de Ministerul Culturii. Acesta presupune îngroparea vestigiilor Timișorenii sunt însă chemați să iasă în stradă și să protejeze această importantă pagină din istoria orașului lor. Primul protest are loc joi.

Primăria Timișoara a scos la licitație, în luna februarie, „servicii de specialitate, în vederea punerii în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului «Reabilitarea spațiilor publice din Centrul Istoric al Municipiului Timișoara»”. Acestea prevedeau restaurarea, consolidarea și protejarea in situ a vestigiilor din Cetate. Licitația a fost câștigată de asocierea SC Corint SRL – SC General Game SRL, iar în august a fost anunțată soluția acceptată de Ministerul Culturii pentru Băile Turcești din Piața Libertății. Este vorba despre „conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor Turceşti”. Practic, vestigiile vor fi „îngropate” în pavaj, locul în care se află acestea urmând să fie marcat la suprafață.

Contestatarii au apărut imediat, principala acuzație adusă administrației locale fiind aceea că acceptă, fără să clipească, distrugerea unei părți importante din istoria orașului. În aceste condiții, joi, 10 septembrie, va avea loc primul protest civic pentru salvarea Băilor Turcești. Apelul se dă pe Facebook, la inițiativa lui Alexandru Hegyi, arheolog la Universitatea de Vest din Timișoara. „Pentru că soluția îngropării vestigiilor este găselnița distructivă a unor pseudospecialiști, agreată de administrația locală, suntem hotărâți să păzim băile turcești și să spunem «nu» unui act ireparabil și să-l împiedicăm”, susține specialistul.

Acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România. Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste un metru, cu o dimensiune impresionantă (aprox. 33×13 m) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu trebuia integrat în circuitul turistic al pieței. (…) Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi îngropate pentru totdeauna”, explică Alexandru Hegyi. Conform acestuia, firma care a elaborat proiectul de îngropare a vestigiilor este una cu probleme. „Pseudospecialiștii de la SC Corint SRL, cu un istoric nu foarte fericit, care au propus îngroparea băilor, au fost încununați de eșec în toate proiectele pe care le-au desfășurat în România (…) Comisia Națională a Monumentelor a decis fără ca nici unul dintre membri săi să fie prezent în teren, iar administrația este fericită cu o variantă ieftină și extrem de proastă pentru imaginea orașului”, mai spune doctorul în arheologie.

În aceste condiții, timișorenii sunt chemați să ia atitudine. „Joi, 10 septembrie, începând cu ora 17, vom face o vizită «turistică» la cele mai spectaculoase vestigii descoperite în centrul Timișoarei: Băile Turcești. Haideți să vedem ce vor ei să îngroape! (…) Considerăm că doar opinia publică mai poate schimba ceva, fiindcă, în final, patrimoniul arheologic este un bun al comunității. Vă invităm să luați parte alături de noi la protestul organizat în Piața Libertății, unde vom spune răspicat: nu acceptăm îngroparea istoriei orașului Timișoara!”, sună invitația la protest. Timișorenii pot semna, între timp, și o petiție online împotriva acestui proiect.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

O oră ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

O oră ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

2 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

16 ore ago