Categories: Primăria Timişoara

Consilierii locali au aprobat in unanimitate cum si cat cresc impozitele in 2016 la Timisoara

Taxele și impozitele pentru 2016 au fost aprobate în unanimitate vineri de consilierii locali. Unii proprietari vor scoate mai mulți bani pentru locuințele care le dețin și, deoarece Codul Fiscal permite, cei care își lasă în paragină casele și terenurile vor fi supraimpozitați, urmând să plătească, în unele cazuri, chiar și de cinci ori mai mult!

În 2016, cei care locuiesc în locuințele pe care le dețin sau le închiriază în scop de locuit vor plăti un impozit calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a imobilului. Lucrurile se schimbă însă dacă locuințele sunt folosite ca sediu de firmă. „Se calculează în funcție de folosința bunului. Dacă folosesc clădirea pentru locuit, am un impozit mai mic. Pentru locuit, cota este de 0,1%, la fel ca până acum. Pentru o persoană care folosește clădirea în scop nerezidențial crește impozitul, cota fiind de 0,6% pentru nerezidențial, atât pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. În Codul Fiscal, la persoană fizică, pentru nelocuire, pe nerezidențial, cota poate fi între 0,2% și 1,3%. Noi am stabilit la 0,6%. Guvernul a analizat fenomenul, impozitul crește în funcție de folosință. Pentru pensionarul care are o locuință și locuiește în ea nu crește impozitul. Pentru cel care are o locuință și o închiriază pentru business, crește”, spune Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.

Tot de anul viitor, la Timișoara va fi eliminată scutirea de la plata impozitului pentru clădirile monument istoric și, în plus, angajații PMT se pregătesc să evalueze toate imobilele din oraș, pentru supraimpozitare. Este vorba despre așa-numita taxa de paragină despre care vorbește de mai mult timp primarul Nicolae Robu. deși au fost stabilite, în mare, criteriile pe baza cărora vor fi evaluate clădirile, supraimpozitarea nu va putea fi aplicată până când nu va fi întocmit un „inventar” al imobilelor degradate. Conform unei grile anunțate deja, impozitele ar putea crește și cu 500%. Adrian Bodo a explicat că, în viitor, pentru fiecare clădire propusă la supraimpozitare urmează să fie emisă o hotărâre de consiliu distinctă. „Legiuitorul spune că se emite o hotărâre de consiliu local individuală, pentru fiecare proprietar, atât la clădiri, cât și la terenuri la care se constată că sunt neîngrijite. Se aplică din anul urmator constatării. La terenuri este aplicabil din în 2018, după ce terenul respectiv este lăsat neîngrijit doi ani la rând”, a spus șeful Direcției Fiscale. Consilierii locali au votat în unanimitate proiectul legat de taxe și impozite.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

O oră ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

5 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

8 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

8 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

10 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

10 ore ago