Categories: Primăria Timişoara

Hotarare anti-paranghelii avem, ramane de vazut la ce e buna

Vor să blocheze străzile, pentru a-și etala bolizii? O pot face, dar numai cu aviz de la Comisia de circulație a primăriei. Asta au votat vineri consilierii locali, conștienți că o astfel de măsură nici nu poate opri parangheliile și nici nu poate produce efecte legale. Au fost de acord totuși pentru a… da un semnal.

Consilierii locali au votat vineri hotărârea care interzice organizarea de evenimente „care aduc atingere ordinii și liniștii publice”. Aceasta a fost inițiată de Radu Țoancă (PSD), care și-a motivat demersul spunând că s-a săturat ca Timișoara să fie motiv de bășcălie în presa națională și internațională. „Ideea mi-a venit astă-vară, după ce am citit un articol despre nunțile de romi de la Timișoara într-o publicație online britanică. Erau și imagini filmate, în care apărea un rom în vârstă, care spunea că aceste nunți sunt o tradiție românească și că toți timișorenii ar face așa ceva, dar nu au bani”, explica social-democratul. Proiectul, deși fără aviz juridic, a trecut de plen, chiar dacă aleșii locali admit că mare lucru nu se va schimba în comportamentul romilor care blochează, vară de vară, Timișoara cu petrecerile lor nesimțite.

„Am înțeles că este redundant, pentru că orice manifestare publică este supusă unor legi, care au prevederi foarte precise. Problema este că se încalcă acele legi și că în fiecare vară, mai ales în Timișoara, se dă de lucru organelor de ordine publică, cu încălcarea legii. Nu am nimic cu acest proiect, chiar dacă am convingerea că nu ne aduce nimic în plus. De fiecare dată s-a cerut aviz de la Comisia de Circulație pentru orice se întâmplă pe o stradă. Unele au avut avize, altele nu, dar acei cetățeni au făcut oricum ce au vrut ei, până când noi am intervenit în forță în limitele legii. Ei au fost scoși în afara orașului prin acțiuni ale Poliției Locale la ordinul meu. (….) S-au aplicat amenzi nenumărate, la limitele maxime pe care legea le permite, din păcate legea nu este suficient de bună. Eu dau un semnal de susținere, chiar dacă se suprapune peste ceea ce este, oricum, reglementat prin lege”, a spus, înainte de vot, primarul Nicolae Robu.

Proiectul a trecut cu un amendament propus de Dan Idolu (PSD), care a cerut stabilirea unor propuneri concrete de intervenție în astfel de cazuri, precum și o analiză a activității organelor legii pe anul în curs, în acest… domeniu. Oricum, consilierii au ajuns la concluzia că hotărârea nu are niciun fel de valoare din punct de vedere juridic. „Cred că, din punct de vedere legal, hotărârea nu are niciun fel de valoare. Cine speră că cei care fac astfel de petreceri dau doi bani pe această hotărâre se înșală”, a spus liberalul Ciprian Jichici. Conform proiectului, se interzice desfășurarea pe raza municipiului Timișoara a oricăror evenimente – nunți, înmormântări, zile de naștere, botezuri – care aduc atingere ordinii și liniștii publice. Sunt exceptate acele evenimente care obțin în prealabil două avize: de la Comisia de ordine publică, respectiv Comisia de circulație, ambele ale primăriei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

2 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

19 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

22 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

22 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

23 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

23 de ore ago