Categories: Politicieni

Tariceanu: Romania poate deveni a saptea putere a UE, dar Iohannis trebuie sa se implice

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu renunță la ideea de a transforma România într-una dintre cele șapte puteri economice ale UE. Tăriceanu susține că, în momentul de față, țara s-a complăcut cu situația în care se află, iar președintele Klaus Iohannis trebuie să fie mai implicat.

Încă din 2014, pe vremea când a candidat la președinția României, Călin Popescu-Tăriceanu a venit în fața votațiilor cu un proiect, respectiv transformarea României în una dintre cele șapte puteri economice ale Uniunii Europene. Fostul PNL-ist și actual copreședinte ALDE este de părere că România este codașă în mai toate topurile și pentru că există o îngrijorătoare lipsă de implicare. „După aderarea la Uniunea Europeană constat că România s-a relaxat și nu mai are niciun proiect major la nivelul societății. Mai mult decât atât, România s-a complăcut nu numai să stagneze pe ultimele locuri din Europa, ci să se angreneze în tot felul de conflicte și de dispute minore care au marcat în mod definitoriu mandatul fostului președinte. Asta a fost caracteristica României și nici acum nu putem spune că am ieșit complet din această logică”, a declarat Tăriceanu. Copreședintele ALDE susține că sunt unele schimbări de când Iohannis a devenit președinte, dar este loc de mai bine. Concret, Tăriceanu consideră că actualul șef al statului trebuie să se implice în proiectul de transformare a României într-una dintre principalele puteri ale UE. „Mi-aș dori foarte mult ca actualul președinte să fie cel care se pune în fruntea plutonului, care ar conduce către atingerea acestui obiectiv. Președintele are posibilitatea să coaguleze toate forțele societății. El este un moderator între societate și puterile statului. Nu am pretenția paternității acestui proiect, dacă președintele ar dori să-l îmbrățișeze și să pornim cu toții să transformăm România în cea de-a șaptea putere economică a UE”, a mai spus șeful Senatului. Tăriceanu a adăugat că un astfel de proiect poate dura și 20 de ani, așa că e nevoie de mai mult decât implicarea președintelui sau a guvernaților. El a purtat discuții la Timișoara atât cu reprezentanții mediului universitar, cât și cu aceia ai mediului de afaceri.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

27 de minute ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

3 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

3 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

4 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

4 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

5 ore ago