S-a votat „metroul”! Robu spune ca va fi… spectacol

Studiu de prefezabilitate avem, deci primul pas spre metrou a fost făcut. Proiectul numit „reconfigurarea traseului de cale ferată pe teritoriul municipiului Timişoara prin introducerea liniilor CF în subteran” a trecut vineri de plen, cu doar câteva abțineri. Acesta prevede un tunel lung de peste 10 kilometri.

tunel de metroutunel de metrou

Consilierii locali au avut pe ordinea de zi a plenului de vineri un proiect privind aprobarea studiului de prefezabilitate pentru investiția „Reconfigurarea traseului de cale ferată pe teritoriul municipiului Timişoara prin introducerea liniilor CF în subteran”. Întocmit de SC Longhersin SRL, care a încasat peste 32.000 de euro, acesta prevedea două variante, ambele cu tunel. Cea supusă votului în CL se referă la „o lungime totală a tunelului de 10.200 metri, variantă ce va fi inclusă în Planul de Mobilitate pentru Polul de Creștere Timișoara”. Practic, e primul pas spre îngroparea liniilor de cale ferată care impart orașul în două și, ulterior, pentru crearea unei linii de transport în comun, respectiv construirea unui bulevard lung de câțiva kilometri.

Consilierii locali au discutat câteva zeci de minute pe această temă, principala întrebare vizând oportunitatea unui astfel de studiu, în condițiile în care punerea în practică a  investiției presupune un efort financiar considerabil. „Acest obiectiv va trebui să aibă aprobarea guvernului, el se va putea face numai cu aprobarea guvernului, de aceea trebuia studiu de prefezabilitate. Acest proiect de investiție va fi unul aprobat de guvern. Liniile de cale ferată sunt ale guvernului, nu sunt ale noastre, nici nu am putea să ne apucăm să le ducem în subteran”, a declarat primarul Nicolae Robu. Întrebat dacă a discutat cineva din primărie cu Ministerul Transporturilor sau CFR Infrastructură, edilul a susținut că ambele instituții au fost înștiințate despre aceste planuri. „Trebuie să fim atenţi, avem un studiu care atestă necesitatea şi oportunitatea, urmează fezabilitatea (…) În afară de cele nouă treceri (ale liniei ferate, cinci cu pasaje inferioare şi patru pasaje la nivel cu calea ferată – n.r.), ar fi mai bun un proiect ce poate fi realizat în patru sau cinci ani – patru pasaje sau subpasaje la Continental-UMT, la Barițiu… La București, metroul a costat 50 de milioane de euro pentru un singur kilometru. La noi ar fi peste 400 de milioane de euro” , a spus consilierul PSD Dan Idolu.

„Proiectul va putea fi pus în practică numai cu implicarea guvernului, pe fonduri europene, cu fonduri speciale, de la Bruxelles. În luna ianuarie, comisarul Corina Crețu mi-a spus că proiectul este unul îndrăzneţ și că, probabil, va fi eligibil pe noile programe europene, Planul Juncker… Este spectacol pur şi simplu ce prevede acest studiu, în costuri intrând inclusiv amenajările la suprafaţă şi a trei staţii care sunt prevăzute pentru a da dublă utilizare liniilor odată duse în subteran. Tehnologia folosită de specialişti este cea a forării verticale pe care am folosit-o la pasajul Michelangelo. Cu această tehnologie, costurile sunt mult mai mici, nu se mai vorbește de sume de două miliarde de euro, iar durata de execuţie se reduce și ea. S-a colaborat cu CFR pe parcursul elaborării acestui studiu de prefezabilitate. CFR nu-l face, l-am asumat noi, dar s-a colaborat cu CFR”, a explicat primarul Robu.

Liderul grupului de consilieri PSD, Alfred Simonis, a anunțat că se va abține de la vot, pentru că nu mai vrea ca primăria să arunce bani pe studii care nu vor fi puse niciodată în practică. „Ca să ai vreo şansă să obţii vreo finanţare, trebui să ai ceva, trebuie să te duci cu ceva făcut de specialist”, i-a replicat Robu. În cele din urmă, proiectul a trecut, cu abțineri din partea social-democraților și a independentului Bogdan Herzog. Primarul Nicolae Robu a adus prima dată în discuție ideea unui metrou la Timișoara și a construirii unui bulevard care să traverseze orașul acum doi ani. De atunci, el a fost subiectul mai multor știri ironice în media națională.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Bugetul Timișoarei pe 2025 a trecut lejer de votul consilierilor locali

Cu o sută de milioane de lei în plus față de bugetul de anul precedent,…

O oră ago

RETIM și ADID Timiș reamintesc beneficiile Abonamentului Verde – colectarea responsabilă a deșeurilor vegetale

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș și Primăria Municipiului Timișoara, reamintește utilizatorilor…

2 ore ago

Viitorul în gimnastică românească începe în această săptămână la Timișoara

După revenirea în lumea bună de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Federația Română…

3 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 0 Ghizela – o nouă campanie trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș în 2025

RETIM Ecologic Service S.A., în parteneriat cu ADID Timiș, anunță cea a doua campanile trimestrială…

4 ore ago

Biletul de un leu pe vaporaș dispare. Călătorii prinși fără bilet pe STPT pot cumpăra un bilet cu suprataxă

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a aprobat două modificări importante care vor fi introduse…

5 ore ago

O școală din Recaș poate primi energie gratuită cu sprijinul timișenilor

Un centru școlar din Recaș este una dintre unitățile alese să participe la campania „Dăruiește…

8 ore ago