Rectorul UVT, Marilen Pirtea, iese din nou la atac împotriva clasei politice. El critică deschis mentalitatea de tip „Da, șefu’…”, preferată în continuare de cei aflați în funcții de decizie. Pirtea readuce în discuție și problema diasporei, ignorată în continuare de puterea de la București.
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea își continuă campania de critici aduse politicienilor. Rectorul Universității de Vest din Timișoara nu este la primul astfel de mesaj de atenționare. „Rândurile acestea nu se adresează unei anumite culori politice și nici nu au drept țintă un anumit personaj. Nemulțumirea mea se îndreptă spre decidentul român care în 25 de ani nu a făcut decât să încălzească un scaun și să fie plătit pentru a răspunde la telefon cu «Da, șefu’…». Vă recunoașteți voi, aceia la care mă refer, în aceste rânduri. Ne aflăm la aproape un an din momentul în care diaspora românească a făcut o nouă revoluție, una prin care ne-a arătat drumul pe care trebuie să-l urmăm (…) Acela era momentul în care decidentul de care vorbeam mai sus trebuia să inițieze proiecte prin care statul român să beneficieze de o bogăție imensă aflată dincolo de granițe, diaspora noastră. Zilele trecute am organizat, la Bruxelles, o reuniune de relaționare între reprezentanții UVT și absolvenții săi care lucrează în instituțiile europene (…) Am aflat de la ei că se simt uitați de țară, că ideile lor nu răzbat mai departe de cercurile obișnuite. Nici nu ar avea cum, din moment ce mulți dintre decidenții noștri sunt blocați într-o gândire învechită, cum că pe ei nu-i învață nimeni să-și facă meseria”, transmite Pirtea.
Universitarul timișorean are și o soluție pentru cooptarea românilor din diaspora. „Românii sunt aleși în parlamente ale țărilor UE, în consilii regionale și locale sau în instituții naționale și internaționale. Ei trebuie implicați direct în jurul unor proiecte comune (…) Un prim pas înainte ar fi formarea de compartimente specializate, în toate ministerele, consiliile județene și locale, care să aibă ca scop identificarea românilor de peste graniță, pozițiile lor în diferite foruri decizionale și modul în care aceștia ar putea contribui la crearea unor noi proiecte comune sau la îndeplinirea obiectivelor noastre ca țară (…) Propun ca statul să valorifice această resursă de acolo de unde ea se află, dar pentru un asemenea demers trebuie să știm și să ne dorim mai mult decât «Da, șefu’…»”, spune Marilen Pirtea. Rectorul UVT este membru PNL și ar putea viza, anul viitor, un post de parlamentar.
Cam fiecare lider PSD prostea poporul român în felul lui. Iliescu încuraja concluzia că nu…
UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA este beneficiar al unui proiect de sprijinire a studenţilor din anii terminali…
Fostul preşedinte al PNL Timiş, Alin Nica, şi fostul secretar general al organizaţiei, Dănuţ Groza,…
Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…
Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…
Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…