Categories: Economic

Prima intalnire Timisoara – Arad pe tema metropolei va avea loc in noiembrie

Oficialitățile din Arad și Timișoara se întâlnesc în luna noiembrie, pentru o primă discuție despre viitoarea metropolă. Primarul Nicolae Robu susține că singurele diferențe de opinie pe această temă între el și edilul șef al Aradului, Gheorghe Falcă, țin de… ordinea alfabetică. Pentru ca planurile să devină realitate este nevoie însă și de o lege.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, în primăvară, că proiectul privind o viitoare metropolă trebuie să devină prioritatea Consiliului Consultativ Economic, coordonat de consilierul său Marian-Constantin Vasile. În vară, Vasile a detaliat o parte din concept, mergând mai departe decât șeful său și vorbind de mai mult decât despre o zonă metropolitană. „Există mai multe studii care arată efectele care s-ar produce dacă am colabora cu Aradul. Nu cred că e cazul să vorbim despre orgolii. Vom face un apel către Primăria Arad și Consiliul Consultativ Economic, iar în toamnă să organizăm o ședință comună, pentru a semna un protocol tehnic și politic, ca să începem această construcție”, explica liberalul, în luna iulie.

S-a făcuta acum și primul pas practic: reprezentanții Aradului și ai Timișoarei se vor întâlni pentru a pune cap la cap un plan de bătaie. „Am avut o discuție cu primarii Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, amândoi s-au arătat interesați de a relua discuțiile despre dezvoltarea comună pe axa Timișoara – Arad. Argumentele pentru a ne conecta deopotrivă în această dezvoltare, și noi, Timișoara, și vecinii noștri, arădenii, sunt foarte clare. Dacă dorim să creăm o metropolă de un milion de cetățeni, singura șansă este să facem acest binom de dezvoltare. Pe de altă parte, dacă dorim să fim puternici pe partea europeană și internațională, trebuie să fim în acest binom. (…) Ne propunem un eveniment comun în luna noiembrie”, a spus Marian-Constantin Vasile, la întâlnirea de miercuri a Consiliului Consultativ Economic. Întâlnirea are un scop clar. „Vrem să semnăm un protocol de colaborare admininistrativă, economică și pentru crearea metropolei Timișoara și să discutăm despre prioritățile comune. Fiecare municipiu are proiectele proprii, inclusiv pentru zona periurbană. Consiliile județene au, de asemenea, proiecte proprii și există și un studiu care propune alte proiecte. Toate acestea ar trebui să fie inventariate, puse în corelație și stabilite priorități”, a mai declarat liberalul.

Primarul Nicolae Robu, prezent și el la întâlnirea CCE, spune că e aproape pe aceeași lungime de undă cu omologul său de la Arad. „Împreună cu primarul Gheorghe Falcă susținem dezvoltarea integrată Timișoara – Arad, dezvoltarea sinergică. Este o mică diferență între noi în abordarea lucrurilor. Eu spun pe axa Timișoara – Arad, el, pe axa Arad – Timișoara. În rest, nu există nicio diferență, susținem amândoi acest proiect. Gheorghe Falcă spune că o ordine alfabetică”, a declarat edilul. Dincolo de declarații entuziaste, proiectul unei viitoare metropole e blocat, momentan, chiar înainte de a începe. În România nu există un cadru legislativ care să permită o astfel de construcție. Robu susținea, în primăvară, că ar trebui emisă o ordonanță de urgență, iar Timișoara să devină un proiect-pilot. Avantajele? Viitoarea construcție Timișoara – Arad ar fi „un pol economic, modern și competitiv, un pol turistic și cultural, poartă de intrare în România și hub regional pentru transport, un puternic pol științific și educațional, medical”. Rămâne de văzut când…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago