Categories: Invatamant

Sunt sau nu liberi elevii pe 5 octombrie? Timisul e la mana Ministerului Educatiei

Pe 5 octombrie, de Ziua Educației, elevii ar trebui să nu meargă la cursuri. Asta teoretic, deoarece școlile ar trebui să organizeze diferite activități. În București, inspectoratul școlar a anunțat însă că lasă copiii acasă. Timișul ar vrea să facă la fel, dar încă n-a primit acordul ministerului.

Bucurie mare pentru elevi, după ce s-a anunțat că pe 5 octombrie, adică de Ziua Educație, vor fi scutiți de cursuri. Ministerul Educației a transmis însă că fiecare școală ar trebui să marcheze momentul prin diverse activități. În București s-a decis că activitatea extrașcolară cea mai bună ar fi… statul acasă. În Timiș se vrea același lucru, dar inspectorul școlar general Aura Danielescu spune că nu e chiar atât de simplu. Astfel, dacă școlile din județ decid să nu organizeze prin diferite evenimente, ele au nevoie de aprobarea Ministerului Educației pentru a lăsa copii să stea acasă. „În mod normal, prin ordinul de ministru care dă structura anului școlar și în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de învățământ se spune că ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, poate fi marcată prin alte activități decât cele cuprinse în programă. Organizațiile sindicale din județul Timiș au cerut ca ziua să fie nelucrătoare, dar în contractul colectiv de muncă nu scrie acest lucru. Atunci noi, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, fiind partenerii lor, trebuie să cerem ministerului să aprobe această variantă. Am trimis hârtie către minister, dar nu am de unde să știu dacă primim aprobare”, ne-a declarat Danielescu.

De ce în București se poate și în Timiș nu? Răspunsul l-a dat tot inspectorul școlar general. „În București este, într-adevăr, zi nelucrătoare. Diferența este că acolo au contract unic de muncă, la nivel de instituții de învățământ, înregistrat la Comisia de Dialog Social. Au o formă de contract care le permite acest lucru. Noi nu avem așa ceva”, a explicat Danielescu. Există însă și o veste proastă pentru elevii care speră să stea luni acasă. Dacă acest lucru se întâmplă, ei vor fi chemați la școală într-un weekend pentru a recupera orele pierdute.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

3 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

4 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

6 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

7 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

12 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

12 ore ago