Categories: Social

50.000 de lei de la bugetul local, pentru comemorarea Revolutiei din 1989

Fără monument dedicat Revoluției din Decembrie 1989, dar cu depuneri de coroane, concursuri sportive, lansare de carte, tricouri inscripționate, dar pelerinaje la Popești-Leordeni și la București. Așa vor fi comemorate, la Timișoara, evenimentele de acum 26 ani. Primăria alocă 50.000 de lei în acest scop.

Asociațiile de revoluționari din Timișoara se pregătesc de evenimentele care vor marca 26 de ani de la Revoluția din 1989. Pe ordinea de zi a viitorului plen va figura un proiect de rectificare a Agendei Casei de Cultură, care nu prevede, momentan, sume pentru astfel de manifestări. Suma propusă este 50.000 de lei, bani care vor proveni de la capitolul „Timișoara Experimentează”, subcapitolul „Made in TM”, care nu va mai avea loc. Banii vor fi împărțiți între Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, Asociația 17 Decembrie a răniților și a familiilor îndoliate din Revoluția 1989 și Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989, care au depus proiecte la primărie. Pe agenda evenimentelor figurează, în acest an, un parastas la Cimitirul Eroilor, un moment de reculegere pe treptele Catedralei, depuneri de coroane și jerbe de flori, două competiții sportive, lansarea volumului „Revoluția Română din Decembrie”, dar și pelerinaje la Popești-Leordeni și la București. Vor fi inscripționate, de asemenea, 150 de tricouri cu mesaje precum „Eroii nu mor niciodată”, „Respect ’89” sau „Timișoara 1989”. Pe de altă parte, nu va fi realizat nici în acest an Monumentul Revoluției, pentru care, în 2014, primăria era dispusă să plătească 175.000 de euro. Era vorba despre 12 statui realizate de sculptorul Luigi Varga și care ar fi trebuit amplasate în apropierea Catedralei Mitropolitane. Procedura de achiziție s-a dovedit însă a fi ilegală, iar alta nu a fost organizată nici până acum. „Restricțiile bugetare din 2015, generate de finalizarea unor investiții, au făcut imposibilă finanțarea acestui obiectiv în 2015”, explică viceprimarul Dan Diaconu. În 20 decembrie va avea loc, de asemenea, „Rock pentru Revoluție”, când este programat un concert al trupei Phoenix.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

10 minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

17 ore ago