Bojin: China e altfel decat am citit prin ziare si pe bloguri

Timișul are acum protocol de colaborare cu Yunnan, o provincie din China cu 47 de milioane de locuitori. Acțiuni concrete nu sunt încă, dar planuri s-au făcut, iar o parte dintre ele s-ar putea transforma în realitate în primăvara anului viitor. Distanța ar putea fi însă o problemă.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, s-a întors din vizita făcută în China, alături de o parte din colegii săi din CJ. Bojin spune că totul e diferit de ce se aștepta să găsească acolo. „Am semnat protocolul cu provincia Yunnan, una din provinciile «mici» ale Chinei, cu 47 milioane de locuitori. Am fost profund impresionat de ceea ce am văzut că se întâmplă în China, contrar unor impresii ale noastre anterioare făcute de prin ziare și bloguri. China e una dintre cele mai bine dezvoltate țări la ora actuală. Am convingerea că în primăvara viitoare vom reuși să ne întâlnim cu delegația din China, care va veni în județul Timiș. Atunci vom semna și un protocol de înfrățire al zonei noastre turistice – Lugoj, Făget, Buziaș, Recaș – cu Lijiang, unul dintre orașele chineze pe care le-am vizitat, zona cea mai dezvoltată din punct de vedere agricol, al ceaiului și cafelei”, spune Titu Bojin. În viitor, 15 tineri din Timiș vor merge în China, iar din China vor veni 15 tineri în Timiș și, în plus, mai multe formații artistice din zonă vor merge în provincia Yunnan. „Sper să găsim și colaborări economice. Am vorbit despre realizarea unor contracte pe zona sănătății. Un spital de excelență care să fie realizat la Timișoara, cu finanțare externă, iar noi vom participa cu terenul și infrastructura. Nu excludem niciun fel de obiectiv pe linie de sănătate, în varianta în care vor veni prietenii chinezi sau americani pentru a-l realiza. Sper să se poată realiza și proiecte concrete, nu numai acțiuni culturale și educative. Urmează a doua întâlnire, în care vom discuta despre acțiuni concrete”, mai spune Bojin. Șeful CJ Timiș recunoaște totuși că distanța ar fi o problemă pentru punerea în practică a mai multor proiecte.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago