Hai pe tocuri prin Cetate! Robu: Strazile nou pavate ofera destula comoditate la plimbare / FOTO

Centrul Timișoarei va deveni, în câțiva ani, o zonă de lux, cu buticuri și restaurante simandicoase, unde doamnele se vor putea plimba liniștite pe tocuri. Asta susține primarul Nicolae Robu, conform căruia pavajul din Cetate e mult mai frumos și mai practic decât în alte orașe din Europa.

Pavajul din Cetate e aproape gata, iar primarul Nicolae Robu e foarte încântat de cum a ieșit. Deși în alte privințe nu a reușit să-și impună punctul de vedere, edilul susține că, de această dată, a convins arhitecții să refacă proiectul. „Sunt solicitările mele exprese la începutul implementării proiectului. Ele se regăsesc acceptate de proiectanți: zonele centrale, de la Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy și Eugeniu de Savoya, toate sunt cu plăci mari pavate. Și în Libertății sunt porțiuni care alternează, porțiuni netede și porțiuni cu piatră cubică. Trebuie să înțelegem și punctul de vedere al arhitecților, care au pledat pentru piatră cioplită. În centrele istorice, în alte părți, există pavaj cu piatră naturală cioplită. Acesta este cel mai valoros tip din punct de vedere arhitectural și estetic, după spusele specialiștilor, dar noi trebuie să îmbinăm valoarea aceasta cu pragmatismul. De aceea am cerut să se folosească piatră naturală, dar o piatră de tip placă, care oferă buni kilometri pentru promenadă în centrul istoric. Am fost în multe locuri în lume unde pavarea este numai cu piatră cioplită. E foarte frumos, dar e groaznic să te plimbi pe o astfel de suprafață”, explică Robu.

Rezultatul? „E foarte frumos, cu porțiuni pavate cu piatră mare pe zona centrală, astfel încât să fie o zonă comodă la plimbare și pentru domni, dar în primul rând pentru doamne și domnișoare, care trebuie să meargă în centrul istoric al Timișoarei inclusiv cu tocuri, nu neapărat cu încălțăminte sport, așa cum li se părea unora că ar fi cazul”, spune primarul. Conform acestuia, în câțiva ani, centrul Timișoarei va deveni o zonă de lux, cu magazine, restaurante, baruri „de alt nivel”. La doi pași de acestea se află instituțiile culturale ale orașului, care impun o anumită ținută. „Nu cred că este normal să se meargă cu punga de încălțăminte de schimb în mână, cred că este normal ca în centrul istoric să existe suficiente străzi care să ofere și comoditate la plimbare”, mai susține Nicolae Robu. Proiectul de reabilitare a zonei Cetate, va fi încheiat la 31 decembrie 2015. Primarul plusează. „Eu zic că după ce terminăm lucrările, Timișoara trece clar pe primul loc la capitolul amenajări de centre istorice din punct de vedere al valorii arhitecturale și estetice. Am avut arhitecți buni, proiectanți buni, dar trebuie să și acceptăm soluțiile lor. Întotdeauna artiștii vin cu soluții care mai stârnesc și controverse. Din păcate, la noi nu se prea înțelege cât e treaba primarului și cât a proiectanților și arhitecților”, a conchis Robu.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

8 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

8 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

15 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

15 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

15 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

17 ore ago