Categories: Sănătate

Operatii de inalta performanta, cu robotul Robocape, la Spitalul Judetean

Pacienții obezi care suferă de cancer pelvin vor putea fi tratați cu ajutorul unei aparaturi ultraperformante. Este vorba despre un robot pus în funcțiune la Spitalul Județean Timișoara, care-i va ajuta pe specialiști să opereze în cazul persoanelor obeze, unde intervențiile sunt mult mai dificile. Totul se datorează unui proiect pe fonduri europene, care va facilita și cercetarea în domeniul cancerului.

Spitalul Clinic Județean din Timișoara este de acum mai bogat cu patru laboratoare și un robot chirurgical (ROBOCAPE), care va face intervenția în cazul bolnavilor de cancer, care suferă și de obezitate, mult mai ușoară pentru medici. Totul se datorează proiectului „Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariției cancerului pelvin”. Beneficiarul este Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, dar laboratoarele de diagnosticare, de ablație și intervenții de rezecții tumorale, cel de anatomie patologică și cel de prelucrare a datelor se află în incinta Spitalului Clinic Județean. Proiectul se concentrează asupra pacienților obezi care suferă de cancer la nivel pelvin, respectiv cancer de prostată, cancer de col uterin sau cancer rectal. De cele mai multe ori, în cazul bolnavilor obezi aceste afecțiuni pot apărea, iar intervențiile chirurgicale sunt mai greu de realizat. Cu ajutorul ROBOCAPE, medicii vor putea să intervină cu mai multă ușurință. Tot în cadrul acestui proiect se vor face și studii în domeniu, rezultatele urmând să fie publicate peste aproximativ cinci ani. Echipa care va lucra în acest proiect este formată din șase chirurgi, care au participat la cursuri de pregătire, la Strasbourg, în domeniul chirurgiei robotice, dar și din alți patru specialiști. Vor fi operate gratuit aproximativ 150 de persoane, dar reprezentanții Spitalului Județean Timișoara speră să primească finanțare pentru a depăși acest prag. O astfel de intervenție cu robotul chirurgical costă între 5.000 și 6.000 de euro.

„Există deja 15 pacienți care au fost operați în cursul procedurilor de verificare, din care zece cancere de rect, trei cancere de col uterin și două cancere de prostată. Riscurile sunt ca la orice altă intervenție, dat fiind însă acuratețea și claritatea imaginii în spații înguste a robotului, riscul de a face o leziune este mult mai mic. Prin astfel de intervenții crește calitatea din punct de vedere oncologic, dar și calitatea vieții pacientului pentru că putem evitate diferite riscuri, precum incontinența urinară după operațiile de prostată”, a explicat prof. dr. Lazăr Fulger, managerul proiectului. „Pentru Universitatea de Medicină, pentru spital și în primul rând pentru pacienți acest proiect reprezintă un pas înainte. Pentru Spitalul Județean este o mare realizare, dovedind încă o dată ca acest mediu este de mare performanță și medicii care lucrează aici reprezintă standardul cel mai înalt în medicină. Sunt mândru să fac parte din acest colectiv”, a spus, la rândul lui, dr. Marius Craina, managerul SCJUT.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

14 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

17 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

17 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

17 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

18 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

18 ore ago