Sapte statui in centrul Timisoarei: Eva, coloane si totemuri! / FOTO

Șapte statui, în valoare de aproape 146.000 de euro! Acestea vor fi amplasate, în perioada următoare, în zona Cetate. Ce vor putea vedea timișorenii? Pe păcătoasa originară Eva, de exemplu, dar și o piramidă, un ansamblu de coloane sau un totem. Nu vor însă singurele statui care vor fi amplasate în centrul Timișoarei.

Unul dintre misterele proiectului de reabilitare a centrului istoric al Timișoarei a fost rezolvat parțial, vineri, de primarul Nicolae Robu. Este vorba despre cele șapte statui care urmează să fie amplasate în zona Cetate. „În curând vor veni și statuile. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza. Nu e vorba despre mobilier urban, ci despre adevărate lucrări de artă. Costul total este de 523.010,55 lei, fără TVA”, a declarat edilul. Cele șapte statui sunt „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, realizate din bronz de sculptorul Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, tot din bronz și semnate de Virgil Scripcariu, Ansamblu de coloane, din bronz şi tehnică mixtă, de Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, din bronz patinat, de Bogdan Raţă. Conform reprezentanților primăriei, este vorba despre lucrări de dimensiuni considerabile, „Totemul” ajungând, de exemplu, la trei metri înălțime.

Dacă vă întrebați ce simbolizează aceste lucrări, explicațiile vin tot dinspre municipalitate, care citează autorii. „Lucrarea «Marea piramidă» afirmă că «niciodată nu este prea târziu să aşezăm lumea noastră pe adevăratele valori» în timp ce «Coaja de om» este o metaforă pentru bunătate, spiritualitate şi cultură (…) A treia operă a lui Mircea Roman, «Totem», este metafora «sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină». Lucrările «Supermam» şi «Eva» pun în atenţia privitorului «meditaţii plastice ce au în centrul lor valori comunitare şi umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenţa, forţa spirituală a purităţii». Proiectul «De-a telefonul» reprezintă o sculptură ce are ca temă comunicarea, jocul, copilăria ca metaforă a viitorului, contemporaneitatea, în timp ce sculpturile-coloane cu inimi în vârf ale sculptorului Ion Nicodim reprezintă o «marcă a operei sale şi, implicit, a artei româneşti, ele ilustrează azi arta contemporană»”, se precizează într-un comunicat al primăriei. Cele șapte statui nu vor rămâne singure în Cetate. „Alte elemente de mobilier urban şi artă monumentală urmează să fie aşezate odată cu punerea în valoare a restului ţesutului urban din cartierul Cetate, în acord cu politica culturală a Timişoarei: Timişoara creativă, Timişoara implicată, Timişoara conectată şi Timişoara responsabilă”, mai explică proiectanţii.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

14 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

17 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

17 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

17 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

17 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

18 ore ago