Timișoara are, din această toamnă, unul dintre cele mai performate centre de cercetare în medicina genomică din România și chiar din partea de sud-est a Europei. Noul centru este situat în incinta Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și dispune de aparatură ultraperformantă.
În aprilie, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara anunțau că vor începe lucrările pentru realizarea Centrului de Medicină Genomică. Opt luni mai târziu, respectiv, miercuri, 25 noiembrie, acesta a fost inaugurat. Centrul de cercetare este unul dintre cele mai performante din Europa, urmând ca aici să se facă studii amănunțite în domeniul geneticii, al bolilor rare și al tratamentelor inovative. De asemenea, în cadrul centrului, studenții de la UMFVB vor beneficia de pregătire de specialitate și vor putea să-și înceapă cariera în cercetare, încă de pe băncile universității. Centrul de Medicină Genomică a fost realizat cu fonduri europene, valoarea acestuia ridicându-se la 24,03 milioane de lei. Concret, din aceste fonduri s-au realizat nouă laboratoare de ultimă generație în care se găsește aparatură ultramodernă, unele dispozitive fiind chiar unice în Europa.
Aici vor putea să facă cercetare studenți, masteranzi, doctoranzi și profesorii universității. Cu toții vor studia genetica și vor încerca să găsească tratamente pentru boli rare, cercetând și cazuri imposibil de diagnosticat până acum. Printre prioritățile centrului se numără tulburările de dezvoltare sexuală, variantele genetice rare în bolile umane, cancerele rare, dermatogenetica sau retardul mental și bolile neurologice cu determinism genetic. „Este foarte important să devenim competitivi, să nu ne mai speriem de proiectele europene, și să ne impunem ca și coordonatori, nu doar ca și parteneri. Trebuie să investim în tinerii pe care îi avem, pentru că acei tineri care nu-și găsesc un loc adecvat de cercetare categoric vor pleca din start. Dacă îi putem reține și e preferabil să îi ținem aici, nu doar să-i aducem din când în când pentru activități anuale”, a declarat managerul de proiect, Maria Puiu.
Unul dintre studenții UMFVB care va face cercetare în acest centru este Raul Pătrașcu, un timișorean care a făcut o primă facultate în SUA, la Yale University, dar a decis să revină în țară. „Avem oportunitatea să lucrăm alături de profesorii noștri și ni se dă șansa de a pune în practică ceea ce învățăm la cursuri. (…) Cercetarea genetică este un domeniu complex, care ar putea să-i sperie pe unii studenți, dar pentru cei mai mulți este o provocare greu de refuzat. Eu unul abia aștept să începem”, spune tânărul. Centrul de Medicină Genomică se bucură și de susținere din afara țării. Există deja doi parteneri din străinătate, respectiv două institute similare din Statele Unite ale Americii și din Suedia. Totuși, toți cei interesați, fie că e vorba despre studenți sau de specialiști cu greutate în domeniul studiului genetic, sunt așteptați să vină cu propuneri de proiecte.
Invalid Displayed Gallery
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…