Nu am făcut până acum un secret din faptul că sunt fan DNA, instituție care a fost lăudată de multe ori pe acest site. Am spus-o, DNA a fost în ultimii ani cea mai performantă instituție din România, aducându-și un aport esențial chiar și în primenirea clasei politice. Dar până și DNA este formată din oameni, iar oamenii nu sunt cu toții la fel. Mai sunt demoni și printre îngeri! Și ca să mă refer direct la DNA Timișoara, chiar șefa Codruța Kovesi a calificat-o drept una dintre cele mai slabe direcții din țară, cu excepția ultimului bilanț. Într-un oraș cucerit de clanurile țigănești, unde rechinii imobiliari au luat toate fabricile pe moca și le-au transformat în tunuri imobiliare, „marile dosare” ale DNA se referă la un butic din aeroport, niște șuruburi vândute cu binecuvântarea lui Titu Bojin sau câțiva dascăli șpăgari. E drept, de ultimă oră a mai fost prins primarul Reșiței cu mita în gură, dar, vorba românului, că cam atât a făcut DNA Timișoara.
Și ajung acum și la cel mai mediatizat dosar al DNA Timișoara, cel al finanțării clubului Poli. Am înțeles din start că procurorului de caz Ciprian Dorobanțu nu-i place fotbalul. Nimeni nu-i perfect. Am citit în presă și că este un „corect politic”, respingând mai multe plângeri penale împotriva unor lideri ai clanurilor țigănești care fac legea în oraș. E dreptul lui! Revenind însă la Dosarul Poli, nu o să mă refer la „vedetele” acestuia, respectiv fostul primar Gheorghe Ciuhandu și secretarul Ioan Cojocari. Dacă instanțele vor decide că sunt vinovați, să plătească, asta e. Dacă însă e să fac un pronostic, mizez pe achitare.
În schimb pot să bag mâna în foc pentru achitarea a cel puțin două persoane din dosar. Dacă nu va fi un „proces” desprins din Kafka, cele două n-au cum să nu câștige. Și mă refer la fostele angajate de la Direcția Comunicare Violeta Mihalache și Alina Pintilie. Prima a plecat din primărie, a doua conduce acum direcția cu pricina. Ele fac parte din lotul celor nouă acuzați, fiindcă, la un moment dat, au semnat se pare acte referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CLT privind finanțarea lui Poli. O HCL veche de opt ani! La fel cum a semnat de altfel și liderul PSD Timiș, Sorin Grindeanu, pe atunci viceprimar. Care a fost și membru al Consiliul Director al lui Poli din partea primăriei. Cu toate acestea, el n-a fost luat la întrebări de procurorul Dorobanțu. Nu spun că ar trebui luat, dar dacă le iei pe Pintilie și Mihalache, total paralele cu acest caz, dar îl „uiți” pe cel direct implicat, parcă nu mai avem parte de justiție, ci de o… țurcă. Că tot nu ne place fotbalul
Revin la cele două funcționare. Acum, toate reflectoarele sunt puse pe Ciuhandu , Cojocari, eventual Adrian Orza, cei „mici” sunt ignorați. Deși acolo sunt adevăratele drame și – îndrăznesc să spun – abuzuri ale procurorului de caz. Ce avem în acest dosar? Avem o hotărâre de consiliu local luată cu două treimi din voturi privind asocierea CLT cu clubul lui Iancu. Nu avem un atac în contencios din partea a doi prefecți. Avem tot felul de avize de legalitate. Avem două descărcări ale Camerei de Conturi Timiș, care nu văd nicio ilegalitate în HCL-ul din anul 2008. Avem o adresă a șefului Juridicului din Curtea de Conturi București care spune că finanțarea este legală. Avem două expertize independente care confirmă acest lucru.
Având toate acestea, ce dorea procurorul Dorobanțu din partea celor doua funcționare, care nici măcar n-au studii juridice? Să spună: „Noi nu semnăm nimic, că nu ne place fotbalul!”? Să refuzi să pui în practică o HCL chiar este un abuz în serviciu. Vreau să văd o instituție unde un funcționar simplu spune că refuză să dea curs unei decizii luate în Consiliul Director sau ce formă de conducer ar fi. Păi zbori afară cu astfel de ifose! Și pe bună dreptate! Or, Mihalache și Pintilie nu aveau cum să nu semneze acte care derivă dintr-o HCL beton, după cum am arătat. N-aveau nici motiv și nici drept legal. Mai trebuie spus că, odată cu începerea urmăririi penale, un funcționar public este suspendat din funcție. Va câștiga procesul, dar când? Până atunci din ce trăiește, mai ales dacă ai și copii? Nu-mi fac griji, din punctul ăsta de vedrere, pentru Ciuhandu și Cojocari. Dar unii chiar ajung la sapă de lemn, și nu din vina lor. Dar, ca să fie show, procurorul a luat cât mai mulți în acest dosar. Și dacă vrea să fie și mai mulți, aș face câteva propuneri: femeile de servciu care ar fi trebuit să facă grevă în momentul în care au auzit că se dau bani la fotbal; portarii din primărie pe exact același motiv. Nu în ultimul rând, toți procurorii și judecătorii care au fost pe stadion la meciurile cu Manchester City, Șahtior Donețk, Ajax sau Anderlecht. Știu, Dorobanțu n-a fost, că nu-i place fotbalul…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…
Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat…
Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…
Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…