6 milioane de euro de la bugetul local, pentru proiectele cu finantare europeana neterminate!

O sumă de aproape șase milioane de euro din bugetul pe 2016 al Timișoarei trebuie alocată pentru proiectele cu finanțare europeană care nu vor fi terminate până la finele acestui an. Suma, votată fără probleme în ultimul plen, ar putea fi totuși ceva mai mică, dar asta nu se va ști înainte de luna ianuarie.

Primăria Timișoara are în derulare, în acest moment, 35 de proiecte cu finanțare europeană pe POR 2007-2013. Printre acestea, cel de reabilitare a zonei Cetate, mai multe anvelopări de blocuri, refacerea malurilor Begăi sau reabilitarea unor clădiri în care funcționează școli. Regula e simplă: pentru a beneficia integral de banii de la UE, proiectele trebuie finalizate până la 31 decembrie 2015. Perioada de implementare poate fi însă prelungită până la 30 iunie 2016, însă costurile lucrărilor efectuate după decembrie 2015 trebuie suportate din bugetele locale. În cazurile extreme, în care proiectele nu sunt gata nici la jumătatea anului 2016, banii europeni trebuie restituiți integral. În ultimul plen al Consiliul Local Timișoara, aleșii, indiferent de culoarea politică, au votat pe bandă rulantă, fără nicio discuție, mai multe hotărâri privind finalizarea unor contracte de finanțare pe fonduri europene.

Asta, pentru că Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat municipalitatea că unele proiecte „se află pe Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”, durata lor de implementare putând fi prelungită. Este vorba despre cinci proiecte de anvelopare a unor blocuri, cel din zona Cetate, lucrările de modernizare de la Colegiul „CD Loga” și liceele Lenau și Calderon, reabilitarea malurilor Begăi și sistemul de supraveghere video a traficului. Suma totală asumată de consilierii locali pentru bugetul de anul viitor este de 26,94 milioane lei. Defalcat pe proiecte, lucrurile stau astfel: anvelopări de blocuri – 18.3 milioane de lei; reabilitarea Colegiului „CD Loga” – 2,3 milioane de lei; reabilitarea Liceului Lenau – 1,95 milioane de lei; reabilitarea Liceului Calderon – 2,7 milioane de lei; Centrul Regional de Competențe în Automotive – 210.000 lei; reabilitarea malurilor Begăi – 12.400 lei; Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii – 1.500 lei; reabilitare Zona Cetate – 1,89 milioane de lei. În zona Cetate mai sunt de realizat lucrările de conservare arheologică. Contractul pentru acestea a fost semnat în luna iunie a acestui an. „Până la sfârşitul anului 2015 se estimează că proiectul va fi realizat în procent de peste 95%, în anul 2016 fiind necesară o sumă de 1,89 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru îndeplinirea integrală a obiectivelor şi indicatorilor proiectului şi asigurarea funcţionalităţii acestuia. Suma reprezintă 2,88% din valoarea aprobată a contractului de finanţare, respectiv 65,58 milioane de lei”, se precizează în referatul proiectului.

Primarul Nicolae Robu spune că sumele nu sunt bătute în cuie și că ele ar putea fi mai mici. „Autoritatea națională de management a MDRAP cere să se adopte hotărâri de consiliu local cu angajamente ferme că tot ceea ce rămâne nefăcut din proiecte până la sfârșitul anului este susținut financiar de la bugetul local (…) Sumele sunt estimative, cele reale vor fi știute la sfârșitul anului, numai că, pentru că nu mai avem ședință de consiliu local, s-au pus toate sumele care încă nu au fost trase din fondurile europene”, susține edilul. Deși atenționarea ADR Vest vizează aproape o treime din proiectele derulate de municipalitate, Robu e optimist. „Important este ca toate proiectele să fie finalizate, să nu ajungem să dăm bani înapoi. Asta e important. În rest este foarte bine că se face atâta cât se poate face, (…) Veți vedea în bilanțul național câte proiecte vor fi puse în practică. În Timișoara, din 35 de proiecte contractate, vor fi puse în practică 35. Noi nu am renunțat, cum au făcut alții. E greu să pui în practică proiecte, dar noi le-am pus. Suntem încă în implementare și cât apucăm să cheltuim până la sfârșitul anului, atât ni se va rambursa”, a conchis edilul. Primăria Timișoara stă totuși bine, raportat la numărul de proiecte cu finanțare europeană. Consiliul Județean Timiș a avut trei proiecte și unul pe fondul de rezervă și a „reușit” să le rateze pe toate.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

17 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

17 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

17 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

18 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

18 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

19 ore ago