Categories: Social

Biserica arsa de la Povergina, reconstruita si… mutata! IPS Selejan vrea sa salveze lacasul de cult

Distrusă de un incendiu cumplit în primăvara lui 2015, biserica de lemn din Povergina ar putea fi reconstruită într-un loc cu totul neconvențional. Momentan, e doar o idee a mitropolitului Banatului, dar, cu tenacitatea de care a dat dovadă până acum IPS Ioan Selejan, totul s-ar putea transforma în realitate.

bisercia poverginabisercia povergina

Biserica din Povergina, sat aflat la 10 kilometri de Făget, a ars aproape din temelii în postul Paștelui, în primăvara anului 2015. Focul a pornit după ce niște localnici au aprins o miriște din apropiere, pentru igenizare, iar vântul a purtat scânteile până la biserică. Construită din lemn, aceasta s-a aprins imediat și, până să ajungă pompierii, n-a mai fost mare lucru de salvat. Bătrâna biserică din Povergina a fost construită din bârne de stejar în 1782, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. La exterior era tencuită cu lipitură de pământ, iar pereții și pardoseala erau placate la interior cu scândură.

După incendiul din primăvară, lăcașul de cult care face parte din patrimoniul național a fost distrus în proporție de 80%. Până acum, s-a crezut că șansele lui de reconstruire sunt minime. Mitropolitul Banatului are însă o altă idee. „Încă nu este nimic sigur. Urmează să discutăm cu autoritățile locale și credincioșii din acea zonă. Am vrea să restaurăm acea biserică și apoi s-o aducem la Timișoara. Cei de la Iulius Mall vor să aducă o biserică de lemn în noul ansamblu Openville. Noi ne-am gândit să le propunem această bisericuță. Într-un oraș martir ca Timișoara ar putea fi salvată o biserică martirizată”, spune IPS Ioan Selejan.

În Timiș sunt unele dintre cele mai prețioase biserici de lemn din România. Din cele 16 biserici de lemn istorice din zona Făgetului, şapte au fost incluse, în anii trecuți, într-un program de restaurare şi conservare iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor: cele din Poieni, Zolt, Bulza, Groşi, Băteşti, Margina și Dubeşti. Era vorba despre restaurare prin refacerea infrastructurii, rigidizarea pereţilor, restaurarea grinzilor, a bolţilor şi a tavanelor, refacerea turnurilor, a şarpantelor şi a învelitorilor de sită, tratamente biologice şi ignifuge, amenajări exterioare, instalaţii electrice şi montarea de paratrăsnete.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Crin Antonescu, reconfirmat drept prezidenţiabil al coaliţiei guvernamentale. Alegeri pe 4 şi 18 mai

Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai, au decis liderii coaliției de…

8 ore ago

Proiectul de extindere al Oncohelp intră în dezbatere publică la Primăria Timișoara. Are probleme, spune Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a solicitat și primit organizarea unei dezbateri publice pe un proiect…

12 ore ago

Facultatea de Arte și Design Timișoara se pregătește de sărbătoare în 2025

În 2025, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT sărbătorește 35 de ani de…

12 ore ago

Abonamentele TimPark pentru anul 2024 sunt valabile până în 15 ianuarie

Toate abonamentele de parcare având valabilitatea până la data de 31.12.2024 pot fi folosite până…

13 ore ago

44 de persoane au rămas fără permis. Zeci de oameni, certați cu legea la început de an

În perioada 1-7 ianuarie 2025, polițiștii timișeni au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, atât…

16 ore ago

Aproape 500 de intervenții ale pompierilor salvatori de la începutul anului

În perioada sărbătorilor prilejuite de trecerea dintre ani, peste 130 de pompieri militari timișeni s-au…

17 ore ago