Fântâna cu lumini și muzică de pe Bega a fost pusă în așteptare și în faza de proiectare. Este nevoie de un aviz de la Autoritatea Navală și, cum acesta n-a fost emis, proiectantul s-a oprit. Primarul Nicolae Robu admite că e puțin probabil ca instalația să fie gata până la alegeri.
Sistemul de lumini, muzică și jocuri de apă de pe Bega – altfel spus, fântâna muzicală – este una dintre promisiunile din campania trecută a actualului primar Nicolae Robu. Estimată la două milioane de euro, investiția a fost considerată inutilă de criticii edilului, însă Robu n-a renunțat nicio clipă la idee. În luna iunie, Primăria Timișoara a început să caute o firmă interesată să realizeze studiul de fezabilitate pentru ,,Fântâna ornamentală Canal Bega”. Conform temei de proiectare publicate pe site-ul PMT, „jocurile de apă vor reflecta liniștea dimineților, uneori cețoase, vor amplifica prin iluminatul subtil și mișcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind în permanentă concordanță cu starea generală a peisajului (…) Momentul în care fântâna este cu adevărat actorul principal al spectacolului este după căderea nopții, atunci când ea devine un simbol dinamic, interactiv, pentru municipiul Timișoara”.
Din punct de vedere tehnic, fântâna ar urma să fie amplasată între podul Tinereții și podul Traian și va avea două zone distincte. „Zona 1 este formată din câte un aliniament situat pe fiecare mal, cu câte 40 de jeturi de apă cu formă de evantai, dispuse pe o lungime identică cu a platformei plutitoare, care vor descrie o parabola spre centrul canalului. Fiecare jet va trebui luminat cu câte un proiector cu led RGB (…) Zona 2 va fi formată dintr-o platformă plutitoare modulară cu dimensiunile de minimum 50 m lungime și 5 m lățime. Aceasta va trebui să fie retractabilă pentru a fi mutată din centrul canalului către maluri”, se preciza în același document. De asemenea, ar urma să fie amplasat un ecran de apă „cu dimensiunea de minimum 25 m lățime și 9 m înălțime, care să permită vizualizarea de imagini la rezoluție înaltă (de ex, meci de fotbal)”.
Totuși, la jumătate de an de la acel moment, lucrurile n-au avansat prea mult, fiindcă lipsește un aviz! „S-a dat ordin de încetare a lucrărilor de proiectare, pentru că aveam nevoie de un aviz de la Autoritatea Navală. Am avut o discuție recent cu căpitanul Portului Timișoara. El spunea că, în principiu, este vorba despre niște pontoane la margine și, dacă se pot face marginile aliniate, atunci nici nu mai e nevoie de un ponton atât de lat (…) Oricum nu împietează asupra navigabilității. Ne-am oprit, altfel trece timpul și nu este vina proiectantului. Așteptăm avizul, apoi dăm ordin de reluare a lucrărilor de proiectare”, explică primarul Nicolae Robu. Edilul nu crede totuși că fântâna va fi gata până la alegerile de anul viitor. „Nu știu dacă o termin (…), realizarea se face repede… Procedura de licitație pentru execuție durează mai mult, nu realizarea efectivă”, a conchis Robu.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…