Categories: Zâmbete amare

Scoli si spitale sau biserici?

După bâlbâielile, pe alocuri jenante, din momentul nominalizării unor miniștri, Guvernul Cioloș a dat iar cu oiștea-n gard. De fapt, acum e vorba strict de premierul Dacian Cioloș, care pare să aibă tot mai multe năravuri de politician, în pofida staturii asumate de tehnocrat. Și mă refer aici la sucirea cu banii pentru biserici. Vineri, zona laică și progresistă a României jubila într-un fel, după ce Executivul a anunțat că taie masiv din bugetul alocat cultelor pentru anul 2016. De fapt, era și o cerință a tinerilor care au ieșit în stradă luna trecută, sătui să mai plătească din buzunarul lor luxul și huzurul mai mult sau mai puțin securiștilor din fruntea BOR. Dar minunea a ținut doar două zile. După o discuție telefonică avută duminică cu indecent de fericitul Daniel Ciobotea, Cioloș a făcut pasul înapoi. Și, precum la Radio Erevan, nu doar că taie de la biserici, dar dă bani mai mulți. Bine, tot în stil politicianist, cu promisiunea c-o să vadă de unde ia banii.

Se întâmpla în aceeași zi în care un ministru cu „cojones”, chit că e femeie, și mă refer la Anca Paliu de la Finanțe, spunea cu subiect și predicat că prioritatea noului guvern sunt școlile, nu bisericile. Declarație de pus pe rană, nu alta! Și poate e prima dată când un demnitar spune acest lucru, fără să-i fie teamă de o reacție dură din partea zonei obscurantist-PSD-iste a României. Bun, poate n-ar trebui pusă problema de-a alege între școli și biserici, dar când banii sunt limitați, trebuie să optezi pentru ceva. Și pentru ce?

Într-o țară în care sute de școli mai au toaleta la capătul curții, ce alegi? Într-o țară în care sunt copii de zece ani care merg zilnic și zece kilometri pe jos până la școalăă și înapoi, te mai gândești că nu știu care mitropolit trebuie să-și schimbe „Merțanul” vechi de doi ani? Nu mai vorbesc de copiii care n-au văzut în viața lor un calculator. Să vorbim de spitalele din România? În care intri cu o bronșită și ieși între patru scânduri fiindcă ai avut ghinion să te lovească nu știu ce virus? Potrivit unei statistici, e drept contestate, după 1990, numărul bisericilor a crescut cu 200 pe an, în timp ce al școlilor a scăzut cu 1.000 pe an. La numărul de paturi în spitale situația este mult mai critică. Astfel s-a ajuns ca România să aibă peste 18.500 de biserici și doar 4.700 de școli generale!

Da, dacă BOR era implicată în probleme sociale, patrona case de bătrâni, orfelinate, era de partea celor săraci și năpăstuiți, nu în slujba îmbuibaților, dilema „școli sau biserici” nu avea sens. Dar, vorba lui Cristian Tudor Popescu, BOR s-a transformat într-o „Godporație”, în care cele sfinte au lăsat loc banului. Iar politicienii noștri, indiferent de partid, s-au întrecut între ei să satisfacă toate poftele popimii. Începând de la primarii celor mai mici comune, până la vârful statului. De exemplu, anul trecut, patriarhul a cerut bani pentru monstruozitatea aia de-i zice Catedrala Neamului, iar ai noștri Titu Bojin și Nicolae Robu au sărit imediat cu banul. Nu din buzunarul lor, ci al nostru. Și asta în condițiile în care Biserica Ortodoxă nu plătește impozie pe afacerile pe care le derulează. Și nu sunt puține, de la defrișări sistematice de păduri, vinificație, fabrici de cherestea sau lumânări, tipografii până la media.

Și nesimțirea nu are limite. Nu mai departe de zilele trecute mitropolitul Ardealului și-a tras un Mercedes de 100.000 de euro. Că, deh, e criză și Biserica n-are bani. Că dacă avea, își lua cu 300.000 de euro un Ferrari cu două locuri să meargă la agățat. Tot zilele trecute Curtea de Conturi a descoperit cum Patriarhia a fraudat patru milioane de euro primite de la Ponta pentru a marca „Anul Brâncoveanu”. Pe mese de lux și tipărituri de zece ori mai scumpe decât prețul pieței. De fapt, pe timpul marelui român ortodox Victor Ponta a fost un dezmăț bugetar în ceea ce privește banii dați la Patriarhie. E adevărat și toată popimea i-a făcut campanie electorală, dar fără folos. Din păcate, când credeam că acest dezmăț a luat sfârșit, noul premier s-a sucit în câteva zile și vrea să-l ducă mai departe. Și asta în timp ce mii, poate zeci de mii de copii din țara asta se roagă la Moș Crăciun ca măcar atunci când sunt la școală să nu le mai înghețe fundul când se duc la toaletă.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

9 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

10 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

11 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

15 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

16 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

17 ore ago