Sunt ani de când Castelul Huniade este în reabilitare și, foarte probabil, acesta nu va fi redeschis înainte de 2020. Prima parte a lucrărilor este aproape gata, dar mai este nevoie de bani, și nu se știe când va începe a doua fază a reabilitării. Totuși, lucrurile s-ar putea mișca mai repede în 2016, și asta pentru că este… an electoral.
După ani de amânări, termene nerespectate și bani pierduți, prima parte a reabilitării Castelului Huniade este, teoretic, pe ultima sută de metri. Directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, spune că lucrările vor fi cu siguranță terminate în câteva luni. „Până în luna martie se va finaliza consolidarea aripii de nord-vest și urmează restaurarea. Fiind un an electoral, sunt convins că se vor demara lucrările de restaurare chiar anul acesta. Mizez pe acest lucru. Lucrările merg foarte bine. Constructorul a lucrat și între sărbători și lucrează în continuare”, spune Ilaș. Pe de altă parte, trebuie menționat că termenul limită pentru finalizarea acestei părți a lucrării era, de fapt, 20 decembrie 2015. În plus, mai este nevoie de 1,2 milioane de lei pentru terminarea acestei etape, bani care ar trebui să vină de la Consiliul Județean Timiș. Președintele CJ, Titu Bojin, nu e însă foarte convins că suma va putea fi alocată integral. „Mai trebuie să vină bani. Deocamdată nu am făcut bugetul. Claudiu Ilaș își dorește 1,2 milioane de lei, dar o să vedem, în funcție de posibilitățile bugetare ale județului, cât alocăm”, spune Bojin. Conform acestuia, suma investită până acum în reabilitarea Muzeului Banatului este de 10 milioane de lei. „Sunt bani de la consiliul județean, numai de aici s-au investit. Nu au existat alte finanțări”, afirmă Titu Bojin.
După ce se va încheia partea de consolidare, ar trebui să înceapă lucrările la etapa a doua, respectiv cea de restaurare. Inițial, aceasta avea fonduri europene asigurate, dar la nivelul CJ Timiș s-a decis renunțarea la acest proiect, considerat prost întocmit și imposibil de pus în practică. „Se lucrează acu, la proiectul pentru faza a doua, pentru cinci milioane de euro. Nu putem cere mai mult, atât ni se dă voie. Probabil cu cinci milioane finalizăm partea a doua. Proiectul va fi depus anul acesta și este posibil să avem și aprobare anul acesta. Atunci putem să și începem. Asta depinde de cum se mișcă fondurile europene și văd că nu prea se mișcă”, mai spune Titu Bojin. Când se va muta Muzeul Banatului înapoi în castel? Nu se știe. „Din momentul în care începe restaurarea castelului va mai dura în jur de trei ani. Cam așa cred eu. Din momentul în care se deschide muzeul, cel puțin încă șase luni nu se pot face expoziții din cauza umidității”, explică, la rândul lui, Claudiu Ilaș. În aceste condiții, Castelul Huniade nu va putea primi oficial vizitatori mai devreme de 2020, și asta numai dacă lucrările la partea a doua a proiectului încep în 2016. Până atunci, Muzeul Banatului va continua să funcționeze în Bastionul Theresia. „Simțim lipsa castelului. Dacă eram acolo, expozițiile erau mult mai mari, de mai mare amploare… așa ne descurcăm cu ce avem, dar nu ne plângem. Ne descurcăm cu ce avem, e foarte bun și acest spațiu”, a mai spus Ilaș.
Exilat în ultimii zece ani la Oradea, pe motiv că-i stătea ca un ghimpe în…
Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a…
În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu…
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al…
Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la…
Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului…