Categories: Zâmbete amare

Cum s-a impuscat PNL singur in picior si acum a facut cangrena

În mare disperare de cauză, copreședintele PNL Alina Gorghiu a apelat la premierul Dacian Cioloș, solicitându-i o ordonanță de urgență pentru ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin, nu într-unul, cum prevede actuala lege. Deloc dispus să intermedieze un conflict politic, Dacian Cioloș i-a răspuns că nu poate face așa ceva deoarece ar fi nedemocratic să schimbe legea cu câteva luni înainte de alegeri. Fie vorba între noi, la fel de nedemocratică este și actualul sistem electoral, care nu asigură reprezentativitatea și legitimitatea necesare unui primar. Potrivit actualului sistem, un primar se poate trezi validat chiar și cu 12-15 procente din numărul total de alegători, știut fiind faptul că prezența la vot la „locale” se învârte la aproximativ 50%, iar în municipii, chiar mai puțin.

De ce sunt însă așa disperați liberalii? Trebuie spus că legea în cauză a trecut anul trecut prin Parlament și cu votul PNL. Exact cu un an în urmă, în ianuarie 2015, primarii PNL puși să-și dea cu părerea despre acest aspect susțineau, în marea lor majoritate, votul într-un singur tur de scrutin. Cu viziune politică până la genunchiul broaștei, acești edili se gândeau în primul rând la binele personal și li se fâlfâia de viitorul partidului. Chiar al nostru edil Nicolae Robu povestea cât de democratică este alegerea într-un singur tur de scrutin. E drept, pe atunci liberalii se aflau voioși pe val, la puțin timp de alegerile prezidențiale. E adevărat și faptul că la nivelul conducerii centrale a PNL se dorea alegeri în două tururi, dar fără mari insistențe. Dacă ar fi insistat, PNL ar fi avut de partea sa și societatea civilă, adeptă a scrutinului mult mai democratic în două tururi.

Nici măcar jumătatea cu creier a conducerii bicefale a PNL, și mă refer la Vasile Blaga, n-a insistat prea mult, cu toate că el intuia consecințele aproape fatale ale legii. Și n-a insistat pentru a nu-i strica voioșia Alinei Gorghiu, pe de o parte, iar pe de altă parte, fiindcă votul într-un singur tur a fost „inventat” de PDL pentru alegerile locale din 2012. Fiind pe tobogan la acea vreme, PDL își dorea conservarea cât mai multor primari. Fiindcă aici e calcul politic, care n-are nicio legătură cu democrația. Alegerile într-un singur tur avantajează primarii în funcție și, implicit, partidul care are mai mulți edili.

Și ajungem la momentul de față. Avansul pe care îl avea PNL în sondaje s-a năruit. Cele două mari partide sunt umăr la umăr, poate chiar cu avantaj pentru PSD. Și e vorba de sondaje politice. În momentul în care va interveni factorul organizatoric, dat de primari, PSD va primi și mai mult vânt din pupa. Nu mai vorbesc de faptul că PNL aproape a cedat Bucureștiul prin susținerea absolut aberantă a lui Cristian Bușoi. (Dacă e adevărat că Gorghiu l-a propus pe Rareș Bogdan în locul lui Bușoi, atunci domnișoara în cauză chiar că ar trebui să-și caute altceva de lucru. Fiindcă a-l schimba pe Lolek cu Bolek denotă nu doar amatorism funciar, dar chiar și un caraghioslâc demn de luptele politice de la Cucuieții din Deal.) În atare condiții, victoria PSD la alegerile parlamentare nu doar că e posibilă, dar e foarte probabilă. Mai ales că PSD se mișcă destul de bine. Așa „țărănoi de Teleorman” cum îl etichetează unii lui Dragnea, el a știut să facă un lucru vital pentru partid. Și anume, să împartă în teritoriu puterea cu toate consecințele ei, inclusiv de natură materială. Fiindcă în timpul lui Ponta totul a fost acaparat de camarila acestuia: socrul Sârbu, Ghiță, Șova și alții care stau la acum la coadă la DNA.

Ce-ar mai putea face PNL în atare condiții? E greu de spus. Oricât s-ar strădui acum secretarul general Ilie Bolojan (alt purtător de creier), adus la București să salveze ce se mai poate. Bine, o condiție necesară, dar probabil insuficientă ar fi ca Alina Gorghiu să predea mandatul și să plece acasă. Și să nu uite să ia cu ea și toți „Bușoii” care au parazitat partidul. Am spus, e o condiție necesară, dar nu știu dacă suficientă ca să mai repare ceva. Ca să termin totuși în termeni ceva mai optimiști pentru PNL, e de presupus totuși că partidul va ajunge la guvernare după alegeri. Dar asta doar cu ajutorul lui Traian Băsescu. Fiindcă e previzibilă o alianță alcătuită din PNL, MP și UDMR, fie și pentru faptul că fac parte din același partid european. Bine, asta și dacă își dă acordul Bușoi, care declara la Antena 3 că exclude orice alianță cu partidul lui Băsescu. Atunci a fost și prima dată când Gorghiu i-a dat peste bot caraghiosului pitic din țara lui Duicu, spunând că orice alianță este posibilă, cu excepția PSD. Numai că PNL nu va avea legitimitatea conferită unui partid care a câștigat alegerile.

P.S. Miercuri, președintele CCR, Augustin Zegrean, a dat de înțeles că o ordonanță de urgență dată de guvern pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar fi constituțională.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO

Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…

2 minute ago

Vă puteți schimba cartea de identitate chiar și în ziua alegerilor

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…

8 minute ago

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

22 de minute ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

55 de minute ago

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…

O oră ago

Cum se va desfășura procesul electoral la alegerile de duminică. În Timiș vor fi 619 secții de vot

Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat…

O oră ago