Categories: Social

Greu cu reabilitarea cladirilor istorice la Timisoara: prea multi proprietari, prea incurcate legile

Reabilitarea spațiilor publice pare să-i sensibilizeze pe proprietarii de imobile istorice din Timișoara, cel puțin pe cei din zona centrală. Asta afirmă Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș, care spune însă, pe de altă parte, că nici legislația actuală, nici regimul de proprietate nu susțin aceste demersuri.

Lucrările desfășurate în zona Cetate i-au inspirat și pe proprietarii unor clădiri istorice din acest areal. Confirmă interesul ridicat a acestora șeful Direcției de Cultură Timiș, Sorin Predescu. „Avem foarte multe dosare pentru avizare modificare clădiri istorice. Reabilitarea spațiilor publice dă un impuls și proprietarilor să-și recondițiioneze fațadele. Pe strada Eugeniu de Savoya, de exemplu, sunt cinci sau șase clădiri care au obținut de la noi avize. Cred că în vara viitoare vom avea multe șantiere de acest gen”, spune Predescu. Totuși, dacă în Cetate lucrurile par să stea mai bine, în restul orașului, situația este dramatică. „Pe de altă parte, avem un patrimoniu care se degradează, mai ales în celelalte cartiere, și avem un blocaj legislativ. Autoritățile locale nu pot finanța fațadele și acoperișurile la astfel de clădiri aflate în regim privat. Pentru că statul român nu ia o hotărâre clară legată de ceea ce-și dorește în acest domeniu, rămânem cu aceste fațade și clădiri nepuse la punct, iar unele devin chiar pericol public”, mai spune șeful de la Cultură.

O altă problemă este cea legată de regimul de proprietate. „În Timișoara, cele mai frumoase clădiri sunt palate mari, cu mulți proprietari. Există un imobil care are chiar și 160 de proprietari, iar probabilitatea ca ei să se pună de acord este minimă”, susține Sorin Predescu. El nu știe totuși câte clădiri au intrat efectiv în șantier. „În 2015 am emis 554 avize, cea mai mare parte către proprietari privați. Acestea aveau în vedere de la modificări destul de mici până la reabilitarea unei clădiri întregi. Nu știm la câte au început efectiv lucrările, pentru că un aviz emis acum de noi poate fi folosit și peste patru ani”, mai spune Predescu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Despre rolul traducerii în dezvoltarea unor produse de succes, în dezbatere la UPT

Biblioteca UPT a găzduit vineri 15 noiembrie 2024, conferința „Translation and Usability”, organizată de Direcția…

2 minute ago

Gestionarea deșeurilor, o prioritate pentru noua conducere a Primăriei Moşniţa Nouă

Gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru actuala administrație a comunei Mioşniţa Nouă. Noua conducere a…

10 minute ago

Concert caritabil de colinde pentru ajutorarea a trei familii nevoiaşe din judeţul Timiş

Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” organizează,…

23 de minute ago

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi oprit temporar în Deta și Opatița, marți, 19 noiembrie

Societatea Delgaz Grid anunță că se va opri furnizarea gazului natural, în orașul Deta și…

49 de minute ago

Weekend plin de distracție, în Iulius Town: nou spectacol imersiv cu imagini din spațiul cosmic și teatru de păpuși pentru copii

Noi experiențe inedite pentru toată familia au loc în acest final de săptămână în Iulius…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 16 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago