Reabilitarea spațiilor publice pare să-i sensibilizeze pe proprietarii de imobile istorice din Timișoara, cel puțin pe cei din zona centrală. Asta afirmă Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș, care spune însă, pe de altă parte, că nici legislația actuală, nici regimul de proprietate nu susțin aceste demersuri.
Lucrările desfășurate în zona Cetate i-au inspirat și pe proprietarii unor clădiri istorice din acest areal. Confirmă interesul ridicat a acestora șeful Direcției de Cultură Timiș, Sorin Predescu. „Avem foarte multe dosare pentru avizare modificare clădiri istorice. Reabilitarea spațiilor publice dă un impuls și proprietarilor să-și recondițiioneze fațadele. Pe strada Eugeniu de Savoya, de exemplu, sunt cinci sau șase clădiri care au obținut de la noi avize. Cred că în vara viitoare vom avea multe șantiere de acest gen”, spune Predescu. Totuși, dacă în Cetate lucrurile par să stea mai bine, în restul orașului, situația este dramatică. „Pe de altă parte, avem un patrimoniu care se degradează, mai ales în celelalte cartiere, și avem un blocaj legislativ. Autoritățile locale nu pot finanța fațadele și acoperișurile la astfel de clădiri aflate în regim privat. Pentru că statul român nu ia o hotărâre clară legată de ceea ce-și dorește în acest domeniu, rămânem cu aceste fațade și clădiri nepuse la punct, iar unele devin chiar pericol public”, mai spune șeful de la Cultură.
O altă problemă este cea legată de regimul de proprietate. „În Timișoara, cele mai frumoase clădiri sunt palate mari, cu mulți proprietari. Există un imobil care are chiar și 160 de proprietari, iar probabilitatea ca ei să se pună de acord este minimă”, susține Sorin Predescu. El nu știe totuși câte clădiri au intrat efectiv în șantier. „În 2015 am emis 554 avize, cea mai mare parte către proprietari privați. Acestea aveau în vedere de la modificări destul de mici până la reabilitarea unei clădiri întregi. Nu știm la câte au început efectiv lucrările, pentru că un aviz emis acum de noi poate fi folosit și peste patru ani”, mai spune Predescu.
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…