Categories: Primăria Timişoara

Impozitele se platesc din 11 ianuarie: unele cresc si a fost eliminata scutirea pentru cladiri istorice

La Timișoara, impozitele se vor încasa doar din 11 ianuarie, așa că nu este nevoie să treceți pe la ghișeele Direcției Fiscale dacă nu aveți de achitat, până atunci, vreo amendă. Unii proprietari vor plăti mai mult, dar supraimpozitarea nu fi aplicată decât din 2017. Totuși, a fost eliminată scutirea de impozit pentru imobilele istorice.

Direcția Fiscală a PMT își reia programul cu publicul în 11 ianuarie 2016. Practic, aceasta este prima zi în care timișorenii se vor putea prezenta la ghișee pentru a-și plăti impozitele datorate bugetului local. În octombrie 2015, consilierii locali au votat în unanimitate nivelul taxelor pe care trebuie să le achite contribuabilii. În 2016, cei care locuiesc în imobilele pe care le dețin sau le închiriază în scop de locuit vor plăti un impozit calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a imobilului. Lucrurile se schimbă însă dacă locuințele sunt folosite ca sediu de firmă. „Pentru o persoană care folosește clădirea în scop nerezidențial crește impozitul, cota fiind de 0,6% pentru nerezidențial, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. În Codul Fiscal, la persoană fizică, pentru nelocuire, pe nerezidențial, cota poate fi între 0,2% și 1,3%. Noi am stabilit la 0,6%. Impozitul crește în funcție de folosință”, a explicat Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.

Tot din 2016, la Timișoara a fost eliminată scutirea de la plata impozitului pentru clădirile monument istoric. De anul viitor va putea fi pusă în practică și supraimpozitarea, așa-numita taxă de paragină. Ea nu va putea fi aplicată până când nu va fi întocmit un „inventar” al imobilelor degradate, dar impozitele ar putea crește și cu 500%. „Legiuitorul spune că se emite o hotărâre de consiliu local individuală, pentru fiecare proprietar, atât la clădiri, cât și la terenuri la care se constată că sunt neîngrijite. Se aplică din anul următor constatării. La terenuri este aplicabil din în 2018”, a mai spus Bodo. Mai trebuie să știți că, dacă plătiți impozitul integral pe tot anul, până la data de 31 martie, veți beneficia de o reducere de 10%.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago