Categories: Invatamant

Jose Manuel Barroso a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UVT / FOTO

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Maneul Barroso, a ajuns vineri la Timișoara. Acesta a fost așteptat la Universitatea de Vest, unde i s-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum, eveniment la care a participat și prim-ministrul României, Dacian Cioloș.

Ceremonia a avut loc de la ora 10, Aula Magna a UVT fiind plină de spectatori, de la prim-ministrul țării, la parlamentari, autorități locale, liderii UVT, profesori, elevi și alți invitați. Cu toți au putut să asiste la ceremonia prin care lui Jose Manuel Barroso i s-a oferit titlul de Doctor Honoris Cauza al Universităţii de Vest din Timişoara. Barroso este una dintre cele mai importante şi mai influente figuri ale Uniunii Europe, acesta fiind preşedinte al Comisiei Europene, până în 2014. De asemenea, Barroso a fost şi premier al Portugaliei. „Este o mare onoare că primesc această distincție care mă face un membru al UVT. Vă mulțumesc! (…) Vă mulțumesc deoarece pentru mine înseamnă foarte mult acest titlu, vine la o universitate importantă, vine de la o țară pe care o iubesc, România. (…) Sunt foarte mândru de România și de Timișoara a cărui nume este legat de Revoluție și de căderea comunismului. Fiind portughez și văzând căderea unei dictaturi în propria mea țară, mă simt foarte apropiat de voi. Încă mai țin minte experiențele pe care țara le-a trăit atunci și știu ce înseamnă construirea unui nou sistem. (…) Vă rog să mă considerați un prieten al României”, a spus Barroso. Acesta a glumit spunând că activitatea sa în Uniunea Europeană l-a transformat într-un expert în „crize”, făcând referire la perioadele mai dificile prin care a trecut UE, dar care au fost tratate în media ca fiind mult mai grele decât erau de fapt.

Premierul Dacian Cioloș a luat și el cuvântul. „Am fost colaboratorul lui Jose Manuel Barroso mai bine de patru ani. Au fost patru ani în care am învățat enorm, în care nu doar m-am atașat de Europa, dar am înțeles Europa. Am avut în fruntea mesei acelor comisii un optimist incurabil și am avut parte aproape săptămânal de aceste cure de optimism european. (…) Dacă vrem să înțelegem Europa și Uniunea Europeană nu trebuie să facem doar stop cadre. Pentru că dacă facem asta nu vom vedea decât crize. (…) Mă bucur că Jose Manuel Barroso cultivă experiența celor zece ani în fruntea comisie pentru a susține proiectul european pe care probabil că-l cunoaște mai bine decât oricare altul. El a susținut cu tărie aderarea României la UE. Datorită lui suntem unde suntem în Uniunea Europeană. Vreau foarte mult să-i mulțumesc”, a declarat Cioloș. La finalul ceremoniei, care a durat în jur de o oră și jumătate, Barroso a primit și un cadou. Este vorba despre o caricatură realizată de Ștefan Popa Popa’s, care a fost înmânată chiar de artist.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

14 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

15 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

16 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

16 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

18 ore ago