Categories: Invatamant

Marilen Pirtea, dispus sa renunte la mandatul de rector al UVT! Cu o conditie

În toată lumea, universitățile încep să regândească strategiile prin care își pot întări statutul și crește reputația. Unificarea universităților este o abordare din ce în ce mai frecventă și ar putea fi aplicată și la… Timișoara.

Timișoara are, în acest moment, patru instituții de învățământ superior cu prestigiu: Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Competiția este acerbă, atât pentru atragerea unor studenți performanți, cât și pentru obținerea unor fonduri cât mai importante destinate dezvoltării și cercetării. Tendința este aceeași în toată lumea, iar alte universități au găsit deja soluții. „Unificarea universităților s-a impus nu ca o soluție de supraviețuire, ci ca răspuns la creșterea competitivității la nivel global și a nevoii de cunoaștere, comunicare și dezvoltare. Experiența unor țări ca Olanda, Germania, Marea Britanie, Finlanda, China sau USA care fac din unificare un instrument de restructurare a sistemului educațional arată că unirea instituțiilor de învățământ superior este o practică răspândită. Acestea au în comun faptul că și-au concentrat resursele academice, economice și administrative într-o unitate competitivă mai amplă, bazată pe principiul colaborării”, susține rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

În acest context, Pirtea lansează o propunere îndrăzneață: înființarea Universității Metropolitane Timișoara. „La nivel academic, un prim avantaj îl reprezintă eliminarea programelor duplicat, prin unificarea programelor de studii. Poate unul dintre cele mai solide avantaje îl reprezintă creșterea integrării și colaborării academice care își găsește expresia în crearea unor câmpuri de lucru inter- și multidisciplinare. Diversificarea profilelor academice poate întări poziția noii instituții pe piața educației superioare, atrăgând mai mulți studenți din țară și din străinătate, venind în întâmpinarea nevoilor acestora. Cu referire strictă la componenta de cercetare, câștigul implementării strategiei de unificare a universităților duce la creșterea calității cercetării”, susține rectorul UVT. Procedura e însă de durată și nu se va desfășura fără opreliști, dar, afirmă Marilen Pirtea, finalul merită. „De pe urma unei unificări academice, nu numai comunitatea academică în sine, ci și orașul ar avea de câștigat, din punct de vedere economic, cultural, social și politic, fiind asociat cu o identitate puternică, de necontestat, similară doar cu cea pe care Timișoara a câștigat-o odată pentru totdeauna în momentul Revoluției”, mai spune rectorul UVT.

Proaspăt confirmat în luna decembrie pentru un nou mandat, Marilen Pirtea anunță că e dispus să renunțe la această calitate! „Sunt dispus a-mi pune la dispoziție mandatul de rector, pentru realizarea acestui proiect revoluționar, poate cel mai important din ultimele două decenii. Momentul actual este extrem de propice pentru o asemenea inițiativă, întrucât universitatea pe care o conduc este singura dintre cele patru instituții de învățământ superior de stat în care procesul de alegere a rectorului a fost finalizat”, conchide universitarul. Celelalte trei universități de stat din Timișoara sunt în plin proces electoral, urmând să aibă confirmate noile structuri de conducere în această primăvară.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago