Categories: PoliticieniUltima ora

Senatorii de Timis in 2015, intre logoree si… taximetristii de la Otopeni!

Pe senatorii de Timiș i-au interesat mult în ultimul an subiecte precum Ziua Tratatului de la Trianon sau statutul veterinarului! Social-democratul Matei Suciu a vrut să afle, în plus, cum funcționează un terminal din Arad, dar și să dezlege enigma tarifelor taximetriștilor de la Aeroportul Otopeni. Ioan Iovescu deține și el un record: cum a prins microfonul, cum a cuvântat!

Timișul are, pentru încă un an, cinci senatori. Mandatul actual, început în decembrie 2012, includea șase reprezentanți în Camera superioară a Parlamentului. Între timp, în 2015, Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta, s-a reprofilat și s-a mutat la Curtea de Conturi, renunțând astfel la fotoliul de senator. Ce au făcut senatorii de Timiș în ultimul an? Nu mare lucru, cel puțin nu strict pentru cei care i-au trimis în parlament. Proiecte de lege semnate la grămadă, foarte puține întrebări și interpelări pe teme ale județului, deși despre probleme precum centura de sud a Timișoarei, centrul intermodal sau investițiile în sistemul sanitar s-a tot vorbit. De exemplu, Matei Suciu (PSD) nu a deschis deloc gura în plen în ultimul an! La polul opus, nu neapărat cu folos pentru alegătorii săi, se află Ioan Iovescu, fost PP-DD, actual UNPR, care s-a trezit vorbind la tribuna parlamentului de nu mai puțin de… 53 de ori!

În ultimul an, Ben-Oni Ardelean (PNL) a avut o singură luare de cuvânt în plen, precum și o singură interpelare adresată premierului, în 21 decembrie, pe tema soților Bodnariu, cărora autoritățile din Norvegia le-au luat copiii. Ardelean nu a avut nicio interpelare adresată vreunui ministru în cei trei ani de mandat și nicio o întrebare și nicio o declarație politică în 2015. Senatorul liberal și-a pus semnătura, la comun, pe 39 de inițiative legislative, printre care Legea turismului, a mass-media, cea referitoare la veterani și văduve de război (a devenit lege), Muzeul Comunismului, modificarea Legii administraţiei publice locale, protecția mediului, pensii publice, Codul Penal, Codul Fiscal, înfiinţarea şi funcţionarea Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor sau Ziua Banatului.

Vasile Blaga (PNL) a avut, în ultimul an, patru luări de cuvânt în plen. Din 2012 încoace însă, senatorul liberal nu a avut nicio întrebare adresată premierului, nicio interpelare și nicio întrebare! Mai mult, în același interval, Blaga nu a făcut nicio declarație politică de la tribuna parlamentului! El a semnat, în ultimul an, nouă inițiative legislative, tot la comun, pe teme precum medicina școlară, Ziua Tratatului de la Trianon (retrasă), prelucrarea datelor cu caracter personal (a devenit lege), modificarea Legii administraţiei publice locale, alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate

Petru Ehegartner (ALDE) se poate lăuda în ultimul an cu trei luări de cuvânt și zece inițiative legislative al cărui co-inițiator este. Temele proiectelor de lege: medicina școlară, pensiile militare de stat, exercitarea profesiei de medic veterinar, impozitul specific unor activităţi, instituţiile financiare nebancare, Ziua Banatului, Codul Fiscal, statutul aleșilor locali, modificarea Legii administraţiei publice locale, alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. De când este senator, Ehegartner nu i-a adresat primului ministru nicio întrebare, iar în 2015 nu a avut nicio interpelare, întrebare sau declarație politică.

Ioan Iovescu, fost PP-DD, actual UNPR, este unul dintre personajele pitorești ale Senatului României. Fostul instructor auto din Lugoj a avut, în ultimul an, nu mai puțin de 53 de luări de cuvânt în plen! Totuși, Iovescu nu a avut nicio întrebare adresată premierului, nicio interpelare și nicio întrebare, semn că n-are mirări legate de lucrurile care li se întâmplă alegătorilor săi. Senatorul a bifat și șase declarații politice, pe teme precum „Lăsați copilașii să vină la ora de religie”, „O biserică liberă într-un stat liber” și, de patru ori, „Soluţii pentru România, şi nu numai: Cuvântul lui Dumnezeu. Importanţa rugăciunii în istoria lumii”. Iovescu a semnat, la comun, și 48 de proiecte de lege, care vizează, printre altele, Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, statutul judecătorilor şi procurorilor, declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, Ziua Ziaristului Român sau adoptarea zilei de 1 septembrie ca zi a comunităţilor defavorizate afectate de sărăcie.

Matei Suciu (PSD) a fost mut ca peștele în ultimul an, iar când a deschis gura n-a făcut-o pentru timișeni. Nicio luare de cuvânt în plen în 2015 și nicio interpelare adresată premierului de la începutul mandatului – acestea sunt datele senatorului. Cu 0 interpelări și 0 declarații politice, Suciu a avut totuși două întrebări, pe teme de maximă importanță pentru cei care l-au trimis în parlament: funcționarea Terminalului Glogovăț – Arad și problema tarifelor preferențiale acordate taximetriștilor în aeroportul Otopeni! Totuși, senatorul PSD s-a orientat cel mai bine dintre colegii săi, pentru că multe din cele 20 de proiecte semnate la comun au devenit legi. Printre proiectele asumate, modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale, modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale, veterani și văduve de război, amenajarea teritoriului şi urbanismul, Ziua Tratatului de la Trianon, organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, adoptarea zilei de 1 septembrie ca zi a comunităţilor defavorizate afectate de sărăcie sau statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă judeţene

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

O oră ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

O oră ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

2 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

2 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

2 ore ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

3 ore ago