Pacienții cu afecțiuni vasculare vor putea beneficia de tratamente inovatoare, care să reducă atât perioada de spitalizare, cât și complicațiile postoperatorii. Totul, datorită unui program Erasmus+, pe durata căruia medicii vor putea să învețe tehnica de chirurgie endovasculară, a cărei rată de succes este mult mai mare și scade considerabil riscul de amputație.
Bolnavii care suferă de afecțiuni vasculare ajung de cele mai multe ori pe masa de operație. Din păcate, intervențiile clasice, respectiv cele deschise, sunt învechite, ajungându-se la amputarea membrului afectat în 30% din cazuri. Totuși, pentru aceste persoane există acum o speranță: chirurgia endovasculară, tot mai folosită în spitalele europene. Se face și în România, chiar la Timișoara, dar numărul medicilor care știu să opereze astfel este extrem de redus. De acum, lucrurile se vor schimba. „Societatea Română de Chirurgie Vasculară a câștigat un proiect Erasmus+, în valoare de 139.000 euro. În ultimii 10-15 ani, chirurgia vasculară s-a schimbat în mod fundamental, în sensul că modul de a trata pacienții trece de la cel tradițional, deschis, în care chirurgul ia bisturiul și taie, la tehnica endovasculară. Asta înseamnă că, printr-o puncție, introducem baloane și stenturi cu care desfundăm vasele de sânge și refacem circulația (…) La noi aceste tehnici sunt aproape inexistente, deși, în mare parte, dotare există. Prin urmare, chirurgii vasculari trebuie să învețe. Scopul proiectului este implementarea acestor tehnici și oferirea către pacienți a unor modalități de tratament superioare”, a explicat prof. dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean.
Proiectul „Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară” se împarte în mai multe etape. În prima fază, trei medici din Timișoara vor pleca în Germania unde vor învăța noile tehnici de intervenție vasculară. Apoi, medici din Germania și Olanda vor veni la Timișoara unde vor studia tehnica de operație clasică, pe care rezidenții de acolo au foarte rar șansa să o observe. Ultima fază a proiectului îi va reuni, tot în orașul de pe Bega, pe medicii timișoreni, nemți și olandezi, care vor susține mai multe workshop-uri dedicate unui număr cât mai mare de medici doritori să învețe tehnica de chirurgie endovasculară. Noul tip de intervenție este mai scump, ajungându-se până la suma de 1.000 de euro. Costul este mai mare din cauza materialelor folosite, dar diferă în funcție de cât de avansat e cazul. Totuși beneficiile sunt de neegalat, complicațiile, perioada de spitalizare și perioada de recuperare fiind reduse considerabil. Proiectul „Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară” se va derula pe o perioadă de doi ani.
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…